Başbakan Alman şirketleriyle kahvaltıda buluştu

Başbakan Alman şirketleriyle kahvaltıda buluştu

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de önemli miktarda yatırımları olan ve aralarında Siemens, Bosch ve Mercedes'in de bulunduğu Alman firmaların yöneticileriyle bugün kahvaltıda bir araya geldi. Yıldırım iki ülke arasında gerginliğin yükselmesini istemediklerini belirtti.

Geçen hafta İstanbul Büyükada’da gözaltına alınan ve altısı tutuklanan aktivistlerden birinin Alman olması, Türkiye Almanya ilişkilerinde gerilime neden olmuş, Alman yetkililer işleme sert tepki göstermiş, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, “Alman şirketlerinin tehditler mevcutken Türkiye’deki yatırımlarını nasıl garanti altına alabileceğimizi bilmiyoruz” açıklamasını yapmıştı. Başbakanlık kaynakları, Başbakan Binali Yıldırım’ın Türkiye’de büyük yatırımları olan Alman şirketlerin yöneticisiyle bugün sabah Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiğini duyurdular.


Kaynaklar Yıldırım’ın davetinde temsil edilen şirket ve kurumlar arasında, Bosch, Siemens, Mercedes, Metro Grup, Thyssen Krupp, Frankfurt Messe, Statkraft, Krone, BASF, PWC, Media Markt ve EBRD’nin bulunduğunu da bildirdiler. Yıldırım ile Alman şirket yöneticilerinin toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik de katılıyor.
KAYNAK: YILDIRIM ONLARI DA DİNLEYECEKTİR

Başbakanlık kaynakları bugünkü toplantıyla ilgili verdikleri bilgide, Türkiye’deki toplam ihracatları 10 milyar dolar civarında olan, toplam yatırımları ise yaklaşık 20 milyar euroya ulaşan firma temsilcileri ile istişarede bulunacak olan Başbakan Yıldırım, onların da önerilerini dinleyecektir” ifadesini kullandılar.
Yıldırım geçen hafta yaptığı açıklamada, “Almanya Türkiye ilişkilerinin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalar yapılmamalı” demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, “İş dünyasından gelen sinyaller Alman firmaların yeni yatırımlarının sürdüğünü gösteriyor. Bizi bunlarla tehdide kalkarsanız yanılır ve siz kaybedersiniz” diyerek Alman yetkililere tepki göstermişti.