Berat Albayrak'tan enflasyon itirafı: Olağanüstü bir artış, müthiş bir sıçrama...

Berat Albayrak'tan enflasyon itirafı: Olağanüstü bir artış, müthiş bir sıçrama...

Berat Albayrak katıldığı programda enflasyon ve gıda fiyatlarındaki artış üzerine dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak NTV’de katıldığı bir programda üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

"Para ve maliye politikasında çok kararlı bir duruş sergiledik. Nispeten yıl da böyle başladı" diyen Berat Albayrak, "Sonra ocak ayı enflasyonu açıklandıktan sonra sebzede müthiş bir sıçrama var. Fiyatlarda beklenmediğimiz olağanüstü bir artış gördük" ifadeleriyle tezgahtaki enflasyonu itiraf etti.

İşte Berat Albayrak'ın açıklamaları:

Öncelikle bu güzel mekanda ben de ilk defa bugün yer aldım. Bahsettiğimiz konu tabi son dönemde tabii çok fazla toplumumuzun çokça bahsettiği bir konu. Ocak ayı enflasyonu açıklandıktan sonra çok marjinal bir durumla karşı karışya kaldık. Enflasyonla mücadele kavramı çok önemli bir yer teşkil ediyor. Para ve maliye politikasında çok kararlı bir duruş sergiledik.

Nispeten yıl da böyle başladı. Sonra ocak ayı enflasyonu açıklandıktan sonra sebzede müthiş bir sıçrama var. Fiyatlarda beklenmediğimiz olağanüstü bir artış gördük. Antalya'da toplam üretimin küçük bir kısmı zarar gördü. 

(Sebze ve meyve fiyatlarına önlem) İstanbul'da 50 Ankara'da 30 noktada süreci başlatacağız. Taşıma zincirinden dolay maliyet yüzde 30 artıyor. Ortalama yüzde 30 sebze ve meyvelerimizde bozulma var.

(Seracılık için yeni model) Bir yerine 10 birim üretebilecek finans modeli olacak.

Gıda komitesi çalışmalarını çok yakında bitirecek.

Küresel ticaret savaşları 

Yarın dünyada ne olacak sorusunu bilen yok. Özellikle 80'lerden sonraki süreçte tek kutuplu dünyaya evrildiğinden beri son 10 yılda finansal kriz sonrası başka bir hal aldı.

2008 sonrasında Çin - ABD ekseninde yeni bir dünya oluştu. Birçok ABD'deki kapitalist şirket maliyeti verimli kılmak, kur politikaları üzerinde yeni bir dünya oluştu.

Dünyada artık pazar, verimlilik üretim batıdan doğuya kaydıkça ve sermaye bu noktaya kaydıkça bunun beraberinde siyasi gerginlikte arttı. Dünyada 16 ekonomik krizin 12'si savaşla sonuçlanmış. Enteresan bir tarihi dönemlerden geçiyoruz.

Ticaret savaşlarıbda fırtınaya karşı altyapı güçlenmeli Türkiye olarak bizim önceliğimiz yeterli altyapıya hızla kavuşmak. Çünkü her ekonomik çatışma yeni bir pazar doğuruyor.

Türkiye iyi bir yere doğru hızla gidiyor. Dünya tarihinde çok az ülkenin maruz kaldığı bir finansal operasyona Türkiye son 3 ayda çok önemli bir karşılık verdi.

Son üç ayda ekonomiye destek için vergi teşviği geldi.

Kur operasyonuyla algı bozuldu fiyatlar arttı. Dolar 8,5 TL olacak diyenler ortadan kayboldu.