BES değişiyor mu?

BES değişiyor mu?

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek zorunlu BES uygulamasının istendiği düzeyde gitmediğini söyledi. Şimşek, "Cayma oranı yüksek, dünya uygulamalarına bakarak güncellemeye gidebiliriz" diye konuştu.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek A Haber’in yayınında yaptığı açıklamalarda Fitch’in Türkiye raporunun olumlu olduğunu belirtti. Şimşek Merkez Bankası üzerindeki yönlendirmelerle faizin aşağı çekilemeyeceğini söyledi.

İşte Şimşek’in açıklamalarından satır başları:

Fitch’in Türkiye raporu oldukça olumlu; karar sürpriz olmadı. Önümüzdeki dönemde daha güçlü performansla kredi kuruluşlarını ikna edeceğiz ve notumuz umarım yükseliş trendine girer. Almanya ile liste meselesi ticari anlamda güven bunalımına yol açtı ama listeyi geri çektik.
Bugün itibariyle net olarak borçlanma limiti içinde kalamayacağımız görünüyor. Büyüme bu yıl için yüzde 5’e daha yakın gözüküyor. Türkiye’de faizler yüksek; faizi tasarruf artışı, katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştirerek, uzun vadeli fonu çekerek düşürürüz. TCMB üzerinde yönlendirmeyle faizi aşağı çekemeyiz.

Türkiye’de faaliyet gösteren Alman şirketlerine asla bir ayrımcılık olamaz; biz bunları farklı tutmadık, tutmayacağız. Hazine’nin borçlanma ihtiyacı bütçe kanununda öngörülen limit içinde kalamayabilir; hazine piyasa yapıcılarıyla iletişim kurdu.
Bu sene reel ekonomiyi destek için bazı tedbirler ortaya konuldu, bu sene muhtemelen daha fazla borçlanacağız. 2018’in ikinci yarısından itibaren seçim havası oluşacak; reformlar için bir senemiz var. Önümüzdeki 1-2 ayda OVP’yi masaya yatıracağız; büyüme güçlü, enflasyon, bütçe açığı ve cari açık öngörümüzden yüksek. Çift haneli enflasyon uzun süreli tolere edebileceğimiz bir durum değil. Gıda komitesi ve TCMB’nin geç likidite penceresinde faiz artışıyla birlikte inanıyorum ki enflasyon yılı tek hanede kapatacak. Gıda Komitesi’nin aldığı tedbirler etkisini göstermeye başladı; bakliyat, et gibi enflasyon sepetinde büyük payı olan kalemlerde yukarı trendi durdurduk.

BES arzuladığımız çerçevede gitmiyor, cayma oranı yüksek, dünya uygulamalarına bakarak güncellemeye gidebiliriz; belki bir miktar ince ayarlar gerekebilir. Trafik sigortası sektöründe mali sürdürülebilirliğin olmasını istiyoruz, yıl sonuna kadar tavan fiyat uygulaması sürecek, sonra bakacağız.