Beşir Atalay: New York'ta depremi nasıl hızlı yürüttüğümüzü sordular, bilgi aldılar

Beşir Atalay: New York'ta depremi nasıl hızlı yürüttüğümüzü sordular, bilgi aldılar

Uluslararası Altın Kentler Derneği tarafından düzenlenen 1. Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi başladı. YURT Gazetesi yazarı, eski milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen de hizmet plaketi almak için zirvede yer alıyor, Melen aynı zamanda 80 yıldır aralıksız yayınlanan Van Sesi Gazetesi'nin anlatıldığı paneli yönetti. Eski Başbakan Yardımcısı ve AKP Van milletvekili Beşir Atalay "New York'ta depremi nasıl hızlı yürüttüğümüzü sordular bilgi aldılar" dedi

Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva bugün 7. yılına giren 2011 Van Depremi'nde 15 gün arayla iki gün yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden 644 kişiyi anarak başladı. Bu depremde maddi zararının da 50 trilyon olduğunu anlattı.

Necdet Takva "Bardağin boş yerininin kavgasını değil el ele vererek bardağın boş tarafını dolduralım. Vanlılık ruhunu canlandıralım.  Van depremden bir yıl sonra ayağa kalktı. Şimdi daha da ileriye götürmeliyiz" dedi.

Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva'dan sonra Van Yüzüncüyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal söz aldı. Üniversite olarak her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını belirten Battal "üniversitelerin kalkınma için işin içerisinde olması gerekir, biz her türlü katkıya, yardıma hazırız. Yerel kalkınmyı üniversitemiz ile başaracağız. Uluslararasi teknokentimiz, 1500'ün üzerinde yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bizi rahatsız edin ki imkanları en iyi şekilde kullanarak kaliteli işler çıkaralım" ifadelerini kullandı.

İki gün sürecek zirveye; Uluslararası Altın Kentler Derneği Başkanı  Cenap Tuncer, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kaya Türk, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi rektörü Peyami Battal,  Basin İlan Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey de katılım gösterdi.

İRANLI TURİSTLER VAN'A RAĞBET EDİYOR

AKP Van miiletvekili Burhan Kayatürk özellikle İranlı turistlerin Van'a cok rağbet ettiğini belirtti. Van'da yapılacak olan Helsinki Konferansı'nın şehire uluslararasi huvviyet kazandıracağını anlattı. Özel sektörü Van'a davet etti. Tekstil Kent başarısını örnek olarak verdi.

NEW YORK'TA BİZDEN BİLGİ ALDILAR

Van milletvekili Beşir Atalay "Şehire butun baktık. Köylerde farklı model ilk defa Van'da uygulandı. İlk defa evler bitişik nizam değil, aralıklı yapıldı. Proje ve modelleme yapın, kredi verin. Biz yapalım dediler. Çok güzel oldu. Van tecrübemizden sonra daha tecrübelenmdik. AFAD yeniden şekillendi. Bir afet olduğunda bütün bakanlar sıfır noktasinda alanda oluyor. 27 noktada içine girebilen 127 bin çadır stokumuz var. Isıtma, aydınlatma dahil stokumuz yeterli. New York'ta depremi nasıl hızlı yürüttüğümüzü sordular bilgi aldılar.  AFAD 27 depo yaptı. Şu anda 127 bin çadır stoku var. New York'ta bizi çağırdılar depremdeki hızımızı nasıl sağladığımızı sordular." dedi. 

PANELİ MİTHAT MELEN YÖNETECEK

80 yıldır aralıksız yayınlanan Van Sesi Gazetesi'nin anlatıldığı paneli yazarımız Prof. Dr. Mithat Melen yönetti. Basbakan Başdanışmanı Adnan İnanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskanı Turgay Olcayto, Van Sesi Gazetesi Yazıişleri Müdürü İkram Kali katıldı. Mithat Melen "Bir yerel gazetenin 80 yıl aralaksız çıkmasın çok önemli. Depremde müdahaleler önemlidir. Van Depremi yaralari sarılmıştır. Yerel basına Türkiye'yi yüceltmek çok önemlidir" dedi.

Başbakanlık Başdanışmanı Adnan İnanç "Talihsiz sürecin yıl dönümündeyiz. Allah rahmet etsin. İki Nisan Gazetesi'nde çalıştım. Murettiplik yaptım. 14 yaşlarındayken. Hatıramı da yad etmek istiyorum. Van Hakimiyet Gazetesi'nde yazı yazdım. Duygusal bakıyorum. Yerel basın deyince Van Sesi'ni, Van Postası'nı da, İki Nisan Gazetesi'ni de keşke yayınlayabilseydik. Türkiye'de devam sorunu var. Bu anlamda da Van Sesi Gazetesi'ni kutluyorum. Tebrik ediyorum köklerine sadık olduğu için. Gazeteler hür düşünce mektebidir. Nitelikli insanların kendisine alan açtığı yerdir yerel gazeteler. Özgür okuldur. Yerel medya sorunları dile getirerek  demokrasiyi geliştirir. Ahlaki ölçüleri muhafaza etmek koşuluyla elbette" ifadelerini kullandı.

Zirvede plaket alan isimler ise şu şekilde:

Mehmet Rüştü Karabıyık, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret Borsası Başkanı Enver Memduhoğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, İstanbul eski milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen, Van milletveki Beşir Atalay