Bir tarafta fındık yakanlar, bir tarafta da bağını kesenler

Bir tarafta fındık yakanlar, bir tarafta da bağını kesenler

AKP hükümetleri döneminde çiftçi günden güne bitirildi. Tarım ürünleri bakımından kendi kendine yetebilen Türkiye sonm 4-5 yıldır dışa bağımlı hale geldi. Manisa’nın Salihli ilçesinde bir üretici, bir türlü yükselmeyen ve düşük olan üzüm fiyatlarını protesto etmek için 11 dönümlük üzüm bağında kökleme işlemlerini başlatırken, Karadeniz'de de MHP Ordu il teşkilatı üyeleri fındık yakarak fiyatları protesto etti. Bazı üreticilerin fındık ağaçlakrını kesmeye başladığı iddia edildi

Manisa’nın Salihli ilçesinde bir üretici, bir türlü yükselmeyen ve düşük olan üzüm fiyatlarını protesto etmek için 11 dönümlük üzüm bağında kökleme işlemlerini başlattı.

Salihli’nin Çökelek Mahallesi’nde yaşayan ve babadan çiftçi olduğunu ifade eden Ömer Yıldırım, üzüm fiyatlarını protesto etmek ve tepkisini göstermek amacıyla Karayer mevkiinde bulunan 11 dönüm bağını kökleme işlemlerine başladığını söyledi. Yıldırım, kökleme çalışmalarının ise yaklaşık 10 gün devam edeceğini belirtti.

“Hesap yaptım, cebimden daha fazla para çıkıyor”

“6 yaşındaki bağımı, girdilerin, maliyetlerin fazla olduğu için köklemek zorunda kaldım” diyen Yıldırım, “Bugün bu bağa, alt ve üst gübre başta olmak üzere budak, bağlama, mazot, işçilik ve sigorta maliyetlerinin ağır olduğu için, 11,5 dönüm bağımı köklemek zorunda kaldım. Her yıl aldığımız, ilaç olsun, gübre olsun yüzde 20-25 zamlanırken, geçen yıl 3 lira 40 kuruşa verdiğimiz üzüm fiyatı, bu yıl 3 lira 50 kuruştur. Bunun hesabını yaparak benim cebimden çıkan paranın daha fazla olduğunu gördüm. Artık maliyetini kurtarmıyor. O yönden hesabını yaptım, bu 6 yaşındaki bağımı köklemek zorunda kaldım” dedi.

“Bağa makas vurduğumda içim yanıyor”

Babadan bağcı olduğunu ve 6 yıldır da 3 çocuğu ile birlikte bu bağın işçiliğini birlikte yaptıklarını belirten Yıldırım, “Bütün emeklerimizi ve hayallerimizi kurduk. Ama artık şu bağı budarken zevk almıyorum. Bağa her makas vurduğumda içlerim yanıyor. O kadar üzülüyorum ki sanki bir insanı katletmiş gibi geliyor bana. Ama mecbur kaldım, zarar zarar, maliyetler fazla, fiyatların düşük olduğu için çıkamaz bir hale geldik. Kısacası bağımı köklemeye mecbur kaldım” diye konuştu.

Düşük fiyatı protesto için fındık yaktılar

Ordu'da geçen hafta fındık alımına başlayan TMO, Giresun kalite fındığı 10.50 lira, levant kalite fındığı ise 10 liradan satın alıyor. Serbest piyasada geçen hafta 9 lira seviyelerinde olan fındık fiyatı 8 liraya kadar geriledi. Fiyata tepki gösteren bazı üreticiler balta ile fındık ağaçlarını keserek sesini duyurmaya çalıştı. Fatsa İlçesi'nde Hamdi Çetin adlı üretici fiyatların maliyeti kurtarmadığını belirterek protesto için fındık bahçesini kesip videosunu da sosyal medyada paylaştı.

MHP Ordu il teşkilatı üyeleri ise parti binası önünde protesto için fındık yaktı. Burada bir konuşma yapan MHP Ordu eski milletvekili Cemal Enginyurt, hükümetin fındık politikasını eleştirerek, "Sayın Tarım Bakanı sen fındıktan anlamazsın. Sen ancak doktorluktan anlarsın. Dolayısıyla 'rekolte yüksek' dedin. Biz MHPliler olarak rekolteyi düşürüyoruz, fındığı yakıyoruz. Hayırlı olsun inşallah fiyatlar yükselecek" dedi. Sokağa dökülen 1 çuval fındığı benzinle yakarak protesto eden grup, daha sonra dağıldı.