'Bir yerden Türkiye'ye para gelmesi gerekiyor, yoksa işler kötü gider'

'Bir yerden Türkiye'ye para gelmesi gerekiyor, yoksa işler kötü gider'

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yerel seçimden sonra Türkiye'nin paraya ihtiyacı olacağını ancak bunun nereden bulunacağını bilmediğini kaydetti.

Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yerel seçimden sonra Türkiye'nin paraya ihtiyacı olacağını ancak bunun nereden bulunacağını bilmediğini kaydetti. Demirtaş, "Eğer inatlaşmamızda ısrar etmezsek, bir parça apolitik davranırsak Türkiye'nin önü açık olur ama hala kutuplaşırsak Türkiye'de işler kötü gider" dedi.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, kira kontratlarında TL'ye geçiş sonrasında 15 milyar dolarlık kredi borcu ile döviz açığına düşen alışveriş merkezi yatırımcıları, kur korkusu yaşıyor.

Yatırımların yüzde 60'ını kredi ile gerçekleştiren yatırımcılar, var olan borçları için bankalarla görüşme masasına otururken, yatırımlar da durmuş vaziyette. Yeni projelerde fizibilite tutturamadıklarına dikkat çeken yatırımcılar, döviz kurlarındaki ani bir şokun 15 milyar dolarlık borcun hem bankaların hem de yatırımcıların sırtında kambur yaratacağına dikkat çekti.

'YÜZDE 15 ZARARDAYIZ'

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından dün İstanbul'da düzenlenen 11. Alışveriş Ekonomisi Zirvesi'ne ekonomideki dalgalanmalar ve kontratlardaki değişimler damga vurdu. AYD Başkanlığı'nın son sürecine gelen ve bayrağı devretmeye hazırlanan Hulusi Belgü, açılış konuşmasında 2018'e dair yaptığı değerlendirmede geçen yıla damgasını vuran olayı "kiralarda TL'ye geçiş" olarak belirtti.

AVM yatırımlarında büyük ortağın bankalar olduğunu ve yüzde 60'a varan bir borçla yatırıma başlandığını anlatan Belgü, şu dönemde yeni AVM yatırımının doğru bir karar olmayacağını vurguladı.

Bundan sonraki süreçte kurlar ne olursa olsun, perakendecilerle ne kadar karşı karşıya kalınırsa kalınsın perakendecilerin yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Belgü, "Biz kurlar fikslendiğinde yüzde 23'lük bir kayba uğradık. Şimdi kurlar biraz düştüğü için bu yüzde 15 seviyesinde. Ama biz bununla yaşamayı öğrendik. Biz daha önce döviz açığı olmayan sektördük. Şimdi çok ciddi döviz borcumuz var. Bankalarla konuşuyoruz; onlar da ‘İnşallah döviz düşer' diyorlar. Bunun önlemini almamız lazım. Yarın dövizlerde farklı bir şeyler olursa 15 milyar dolarlık bir borç sorunuyla karşılaşacağız" diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye'de 412 AVM'de 53 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını ve 12 milyon metrekareyi aşan bir alana ulaştıklarını anlatan Belgü, geçen yıl 130 milyar dolarlık cironun 2019'da 160 milyar dolara çıkacağını aktardı. Farklı borçlanma kanalları açılmadığı sürece AVM yatırımlarının durgunluğa gireceğini anlatan Belgü, şu anda AVM fizibilitelerinin tutmadığını kaydetti.