Bir yılda 676 bin kişi işsiz kaldı

Bir yılda 676 bin kişi işsiz kaldı

TÜİK’in açıkladığı verilere göre şubat ayında işsiz sayısı, önceki yılın şubat ayına göre 676 bin kişi arttı. Bu veriler, ‘Milli İstihdam Seferberliği’nin karşılık bulmadığını gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan şubat ayı işsizlik oranları, Milli İstihdam Seferberliği adı altında yürütülen kampanyanın ve bu kampanya kapsamında patronlara sağlanan teşviklerin işsizliğe çare olmadığını gözler önüne serdi. 2017 Şubat ayı itibariyle işsizlik oranlarında artış sürerken, sanayi istihdamında gerileme yaşandı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberi şöyle:

Şubat 2017 döneminde resmi (dar tanımlı) işsizlik oranı, ocak ayında açıklanan ve son 7 yılın rekoru olan yüzde 13’lük orana göre düşüş gösterse de, bir önceki yılın şubat ayına göre 1,7 puan artarak yüzde 12,6’ya yükseldi. Resmi işsiz sayısı da Şubat 2016’ya göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin oldu.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 7 MİLYON

TÜİK’in açıkladığı resmi (dar tanımlı) işsiz sayısı 3 milyon 900 bin olsa da bu sayı gerçek durumu yansıtmıyor. Çünkü TÜİK, yalnızca söz konusu dönem içinde istihdamda yer almayan kişilerden, iş aramak için son dört hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve iki hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 yaş ve üstü kişileri işsiz kabul ediyor.

İş bulma ümidini kaybeden, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizler ve mevsimlik-zamana bağlı eksik çalışanlar da dahil edildiğinde (geniş tanımlı işsizlik) tablonun çok daha vahim olduğu ortaya çıkıyor.

DİSK Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) dün açıkladığı rapora göre, Şubat 2016’da 6 milyon 437 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Şubat 2017’de 546 bin artarak 6 milyon 983 bine yükseldi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 20,9 olarak gerçekleşti.

SANAYİ İSTİHDAMINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Yine DİSK-AR verilerine göre, Şubat 2017’de bütün işsizlik türlerinde artış devam etti. İşsizlikteki artış en çok kentsel alanları, kadınları ve gençleri etkiledi. Kadın işsizliği yüzde 14,8’e yükselirken, genç işsizliği yüzde 23,3 olarak gerçekleşti. Tarım dışı (kentsel) işsizlik oranları ise genel işsizlik oranlarına göre çok daha yüksek seyretti. Tarım dışı genç işsizliği yüzde 25,9’a, tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 30,7’ye yükseldi.
Raporda, sanayi istihdamında yaşanan düşüşe de dikkat çekilerek, “Sanayi istihdamı son 3 ayda 30 bin azaldı” ifadelerine yer verildi.

AÇIKLANAN 1 MİLYON, GERÇEKLEŞEN 287 BİN

TÜİK’in açıkladığı işsizlik sayıları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun geçen cumartesi günü 3. Havalimanı’nda açıkladığı rakamlarla uyuşmuyor. Müezzinoğlu’na göre ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında 4 ayda 1 milyonun üzerinde kişiye istihdam sağlanmıştı. 2017 Ocak, Şubat ve Mart ayları ortalamalarını yansıtan TÜİK 2017 Şubat İstihdam ve İşsizlik verileri ise, bu program kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan büyük kaynakların aktarıldığı kampanyanın henüz kayda değer bir etki yaratmadığını ortaya koyuyor.

Aralık 2016’da 26 milyon 669 bin olan toplam istihdam, Şubat 2017’de 26 milyon 956 bine yükseldi. Böylelikle sadece 287 bin kişilik bir artış sağlanmış oldu. Türkiye ekonomisi, Şubat 2016-Şubat 2017 arasında sadece 500 bin yeni istihdam yaratabildi, öte yandan işsiz sayısı 676 bin arttı.

SEFERBERLİK İŞSİZLİĞİ AZALTMADI 

TÜİK verilerini değerlendiren BirGün yazarı Doç. Dr. Aziz Çelik, işsizliğin bütün türlerinde artış eğiliminin sürdüğüne dikkat çekerek, “Yeterince istihdam sağlanamıyor. Özellikle sanayi alanında işgücüne katılım sayısı 30 bin azaldı. Sanayi alanında düşüş, Aralık 2016’dan bu yana devam ediyor” dedi. Ocak ayında başlatılan ‘Milli İstihdam Seferberliği’nin reel sektörde karşılık bulmadığını vurgulayan Çelik, “Seferberlik işsizliği azaltmadı, aksine önceki yılın işsizlik sayılarına bakıldığında işsizliğin arttığı görülüyor. SGK tarafından yayımlanan aylık sigortalı istihdam verileri de Bakan Müezzinoğlu’nu doğrulamıyor. TÜİK ve SGK verilerinin birbirini tutmadığı da görülüyor” diye konuştu.