Bloomberg 'Erdoganomics'i yazdı

Bloomberg 'Erdoganomics'i yazdı

Bloomberg'de Mehmet Şimşek'in dün açıklanan bakanlar kurulunda kendisine yer bulmasıyla ilgili yatırımcıların çok da memnun olmayacaklarını vurgulayan bir makale yer aldı.

Dünyaca ünlü yayın organı ekonominin direksiyonunda Şimşek'in değil Erdoğan'ın ekibinin olacağını belirtirken Erdoğan'ın ekonomi politikalarını şahsına münasır bulan bir ekonomistin bu politika için Erdoganacomis lakabını kullandığını belirtti. Benzer bir lakap Japonya Başbakanı Shinzo Abe için de 'Abeconomics' olarak kullanılıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde de Mehmet Şimşek ekonomi yönetiminde önemli görevler alıyordu.
İşte Bloomberg’de yer alan  Mehmet Şimşek’in kabineye girişini kutlayan yatırımcılar büyük ihtimalle onun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rağmen yaptığı piyasa dostu açıklamaları göremeyecekler.
Mehmet Şimşek’in kabineye girmesinin haberinin duyulmasının ardından Türk Lirası en kötü gelişmekte olan ülkeler performansını göstermekten dakikalar içinde kurtuldu. Eski Merrill Lynch stratejisti özellikle bütçe konusunda Türkiye’nin hızlı büyüme döneminde önemli görevler üstlenmişti.


ŞİMŞEK’İN ETKİSİ SINIRLI OLACAK
Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ekonomideki bazı yetkilileri teker teker görevden aldı. Ve Merkez Bankası faiz indirmeye zorlandı.
Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek Şimşek’in kabinede yer almasını şöyle yorumladı: Şimşek’in varlığının ekonomi yönetimine çok bir etki edeceğini beklemiyoruz. Erdoğanın ekibi ekonomi politikalarını belirleyecektir. Şimşek’in ekonomiye etkisi sınırlı olacak.
Bloomberg’in haberine göre Barclays ekonomisti Durukal Gün Erdoğan’ın ekonomi politikalarını belirleme yolunu ve faizlerdeki tutumunu şahsına münasır buldu  ve İngilizce Erdoğan ve İngilizce ‘economy’ (ekonomi) sözcüklerini birleştirerek ‘Erdoganomics’ lakabını kullandı.