Boratav: Yapısal reformlar emekçilere saldırı

Boratav: Yapısal reformlar emekçilere saldırı

Türkiye'nin önemli iktisatçılarından Korkut Boratav, bugün yazdığı köşe yazısında, yapısal reformların emekçilere saldırı niteliği taşıdığını kaydetti.

İktisatçı Korkut Boratav, Sol Portal'da yazdığı köşesinde "Albayrak, iktidar ve finans kapitalin ortaklaşa yarattıkları döviz krizinin bir borç bunalımına dönüştüğünü itiraf etmektedir" diyerek, ülkede bir borç bunalımı olduğunu, ancak borç krizinin henüz patlak vermemiş olduğunu dile getirdi.

"TL karşılığı sıçrayan dövizli borçlardan ve ekonominin küçülmesinden kaynaklanan sorunlu krediler, Bakan’a göre toplam olarak 276 milyar TL’ye (toplam kredi hacminin yüzde 11’ine) ulaşmıştır. Bu toplamda tahsili geciken alacaklar artmaktadır; ama, BDDK’ya göre kritik eşik olan yüzde 6 aşılmayacaktır. Yani, bir borç krizi patlak vermemiştir; ama gündemdedir" diyen Boratav, "Batık şirketlerin batık kredilerini aynı şirketlerin hisse senetleri ile takas,  bankaların bilançolarını nasıl iyileştirir? Esrarengiz iki “fon”un finansmanını kim üstlenecek" dedi.

"Defalarca vurguluyoruz; tekrar edelim: Neo-liberal terminolojide “yapısal reform”, emek karşıtı reçetelerden oluşur. Berat Albayrak da 10 Nisan sunumuna “yapısal dönüşüm” başlığını koyarak niyetini ifşa etmiş oluyor" diyerek, AKP'li Albayrak'ın ağzından düşürmediği yapısal reformların, emekçilere zarardan başka bir şey getirmeyeceğini ifade etti. 

Boratav yazısını "Türkiye’nin en köklü bürokrasisini, geleneksel “devlet terbiyesi” meziyetini temsil eden Maliye Bakanlığı’na ne oldu?  İster istemez Hamlet’in sözlerinden (“Something is rotten in the state of Denmark”) esinleniyoruz: Devlette çürüyen bir şeyler mi var?" paragrafıyla bitirdi.

Yazının tamamı için.