Bu nasıl büyüme?

Bu nasıl büyüme?

TÜİK verilerine göre ekonomi 2017 yılında yüzde 7,4 büyüdü. Ekonomi uzmanları ise TÜİK verilerinin güven vermediğini, büyümenin işsizliği azaltmadığını, cari açık ve enflasyonu ise artırdığını belirtti.

Mümtaz BUDAK / YURT

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2017 yılı gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, ekonomik büyüme 2017 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 7,3 oranında ve 2017 yılının tamamında da yıllık bazda yüzde 7,4 oranında hesaplandı. Dolar bazında GSYH ise 2017 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,35 oranında küçüldü. TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamlarıyla ilgili Yurt Gazetesi’ne konuşan ekonomi uzmanları ise çekincelerini açıklayarak, ithalata ve borçlanmaya bağımlı büyümenin işsizliği azaltmadığını, TÜİK’in ‘abartılı’” rakamlar açıkladığını savundu.

'İŞSİZLİĞİ AZALTMADI'

Yurt Gazetesi’ne açıklama yapan CHP eski milletvekili ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz ise vergi indirimlerinin yanı sıra bütçeden dağıtılan kaynaklar ve başta KOBİ’ler olmak üzere artan kredi kullanımına rağmen büyüme oranının dördüncü çeyrekte gerilediğine dikkat çekti ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Büyüme, işsizliği azaltmadı. 2016 yılında işsizlik oranı yüzde 10,9 idi. 2017 yılında bu oran değişmedi aynen kaldı. Bunun nedeni üretimde yüksek oranda ithal aramalı ve hammadde kullanmamızdır. Büyümenin olduğu yıllar cari açık artıyor, büyümenin düştüğü yıllar cari açık azalıyor. Büyüme ile enflasyonun da aynı paralelde gittiği çok net olarak görülüyor.”

'YENİ HESAPLA BİR PUAN FAZLA ÇIKTI'

Ekonomi alanında ‘Hocaların Hocası’ olarak da bilinen Prof. Dr. Korkut Boratav ise TÜİK’in büyüme rakamlarını, hesaplama yöntemi problemli olduğu için eleştirdi. Büyümeyi yüksek gösterebilmek adına verilerin uyarlandığını belirten Boratav, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tahmin ediliyordu fakat her şeye rağmen reel büyüme verilerinin üzerinde, istihdam ve sanayi üretimi verileri hesaplama yöntemleri problemli. Eski seriler üzerinden hesaplanınca yüzde 6,5 olur. 1 puanlık yüksek tahmin var. Sanayi sektörü verileri abartılı, 2017’de kullanılan sanayi üretimi endeksi hesaplama yöntemi değiştirilmiş. Büyümeyi yüksek göstermek için verileri uyarlamışlar. İleride bir dü- zeltme yapılacaktır.”