Bütçe açığı rekor kırdı ama hazine borçlanmaya devam edecek

Bütçe açığı rekor kırdı ama hazine borçlanmaya devam edecek

2017'nin ilk 6 ayında bütçenin rekor düzeyde açık vermesinin ardından, Hazine'nin borçlanmaya devam edebilmesi için önündeki yasal engelin kaldırılması çalışmalarına başlatıldı.

Yılın ilk 6 ayında bütçenin rekor açık vermesi üzerine Hazine harekete geçti. Borçlanma limitinin 2009’daki krizin ardından ilk kez artırılması gündeme geldi. Hazine’nin borçlanmaya devam edebilmesinin önündeki yasal engelin kaldırılması için çalışmaların yürütüldüğü belirtildi.

Bloomberg'de yer alan habere göre; 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun’da yapılacak değişiklik ile Hazine’nin borçlanma limitinin artırılması değerlendiriliyor. Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez’in hesaplamasına göre 2017 için net borçlanma limiti 47.5 milyar lira düzeyinde. Bu miktarın hükümet kararıyla yaklaşık yüzde 10 artırılması mümkün. Bu oranı da aşan borçlanma için kanunda değişiklik gerekiyor.

2009'DA DA BORÇLANMA LİMİTİ 5 KAT ARTIRILMIŞTI

Hazine, yılın ilk beş ayında toplamda net 46.5 milyar lira borçlandı. 2016’nın ilk yarısında yüzde 87 olan iç borç çevirme oranı bu yılın ilk 6 ayında yüzde 114’ü aştı. Küresel krizin etkisiyle 2009’da kanunda yapılan geçici bir değişiklikle Bakanlar Kurulu’na borçlanma limitini 5 kat artırabilme yetkisi verilmiş; Hazine 60.9 milyar lira borçlanmıştı.

Hükümetin referandum öncesi artan teşviklerinin etkisiyle geçen yılın ilk yarısında 1.1 milyar TL fazla veren bütçe, bu yılın ilk 6 ayında 25.2 milyar lira açık verdi. Artan bütçe açığının etkisiyle yılın ilk yarısında rekor borçlanmaya giden Hazine’nin borçlanmaya devam edebilmesinin önündeki yasal engelin kaldırılması için çalışmalar yürüttüğü belirtildi.