Çalışma Bakanı Sarıeroğlu'ndan taşeron açıklaması

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu'ndan taşeron açıklaması

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı, taşeron işçilerin başvuruları ile ilgili açıklama yaptı. Binlerce işçinin başvuru yaptığı taşeron kadroda sınav ne zaman yapılacak? Taşeron kadro başvuruları reddedilenler ne yapacak, itiraz hakkı var mı? İşte ayrıntıları...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’ndan gelen son dakika açıklamasına göre taşerona başvuru sayısı 715.000'i aştı. Taşeron işçi başvuruları için gelen sonuçlardan bir kısmı çalışanları mutsuz etti. Özellikle Sağlık Bakanlığı'nda 1.962 başvurudan 942'sinin reddedilmesi dikkat çekici bulundu. SGK'da 141, Dışişleri Bakanlığı'nda da 47 reddi yaşandı. Reddin yüksek olmasında kadro hakkı olmadığı halde şansını denemek ya da emin olmak için başvuran çağrı merkezi çalışanları rol oynadığı tahmin ediliyor. 

Aylardır taşeron işçisinin umutla beklediği taşerona kadroda adımlar bir bir atıldı ve taşeron tespit komisyonlarının açıklayacağı sonuç listelerine odaklanıldı. Bazı sonuç listelerinde taşeron başvuru reddi sayılarının yüksek olması taşeron işçilerin endişelenmesine neden oldu.Tespit komisyonları, daimi işçi kadrosuna geçiş başvurularının sonuçlarını peş peşe yayınlamaya devam ediyor. Kadro bekleyen işçiler bağlı bulundukları idarelerin resmi internet siteleri üzerinden isimlerini kontrol edebiliyorlar.

TAŞERONA KADRO SINAVI NE ZAMAN?

Milyonlarca taşeronun heyecanla beklediği kadro başvuru sonuçları açıklanmaya başladı. Taşeronlar, bağlı bulundukları bakanlıkların resmi sitesi üzerinden isim listesini kontrol edebiliyor. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı’nın yayımladığı listeler erişime açılırken, gözler sınav sürecine çevrildi. Peki taşerona kadro sınavı ne zaman yapılacak?

Taşeron kadro başvuruları kabul edilenlerin kesin listeleri 24 Şubat – 2 Mart 2018 tarihleri arasında duyurulacak. Hak elde eden adaylar, 3 Mart – 22 Mart tarihleri arasında taşerona kadro sınavına girecek. Tespit komisyonlarının aldığı karara, hatalı değerlendirme yapıldığını düşünen işçiler itiraz edebilecek. Bu itirazların, başvurunun reddine ilişkin ilanın ardından en geç 3 gün içinde yazılı ve gerekçeli yapılması gerekiyor.

SINAV NASIL OLACAK?

Kadroya geçişin önemli aşamalarından olan yazılı sınav, sınav kurulu tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilecek, en az 50 puan alanlar başarılı sayılacak ve en geç 2 Nisan’a kadar kadroya geçirilecek. Düzenlemenin kapsadığı taşeron işçilerin, yarın mesai bitimine kadar çalıştıkları işyerlerinin ilgili birimlerine başvuru formu ve dilekçeyle müracaat etmesi gerekecek. Şartları karşılamalarına rağmen söz konusu süre içerisinde başvurmayanların kadroya geçiş hakları yanacak. Taşeronların geçiş süreci 2 Ocak 2018'den itibaren başladı ve 90 gün içinde sonuçlandırılacak. Sınavlar 3 ile 22 Mart arasında gerçekleştirilecek.