Carrefour'da işçi kıyımı: 900 işçi, 'performans' gerekçesiyle işten atıldı

Carrefour'da işçi kıyımı: 900 işçi, 'performans' gerekçesiyle işten atıldı

Sabancı Holding'e bağlı CarrefourSA'da, Mart ayının son gününde yaşanan "organize" işçi kıyımında bilançonun sanılandan ağır olduğu ortaya çıktı. Aynı gün içinde çıkarılan yaklaşık 900 işçinin her biri, nasıl olduysa aynı gerekçeyle çıkarılmış...

Sabancı Holding'e bağlı CarrefourSA market zincirinde, 31 Mart günü, üst üste hukuksuzca işten çıkarmalar yaşandı. İlk başta İstanbul'daki Maltepe, Acıbadem şubeleri ve genel müdürlükte çalışan 200 kadar işçinin işine son verildiği düşünülse de, tasfiyenin çok daha geniş çaplı ve organize bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı.
CarrefourSA'nın 58 ilde 765 şubesi bulunuyor. İşten çıkarmaların önce Maltepe ve Acıbadem şubeleriyle genel müdürlükte yapıldığı öğrenildi. Daha sonra sadece bu 2 şube ve genel müdürlükle sınırlı olmadığı, Türkiye çapındaki bir çok şubede işten çıkarma operasyonu yapıldığı ortaya çıktı. soL'un işten çıkartmaların yaşandığı günün ertesinde edindiği bilgi; bu iki şube ile genel müdürlükte toplamda 200 işçinin işten atıldığı yönündeydi. Ancak işten çıkarılan işçilerin 900'e ulaştığı, bunların da neredeyse tüm Türkiye'deki şubeleri kapsadığı belirlendi. Konuşan işçiler, işten çıkarmaların "organize" bir şekilde yapıldığını soL'a anlattı.
SENDİKANIN HABERİ YOKMUŞ... Carrefour'da TÜRK-İŞ'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası örgütlü. İşten çıkarmaların başlantısı söylentilerinin yayılması üzerine işçiler sendika temsilcileriyle görüşmüş. Acıbadem şubesinde çalışan ve 31 Mart'ta kovulan işçilerden biri 30 Mart'ta sendikaya bu söylentileri ileterek gerçekliği olup olmadığını sormuş. Sendikadan aldığı yanıt, böyle iddiaların gerçek olmadığı, işten çıkarma yaşanacak olsa kendilerinin bilgilerinin olacağı şeklinde. Öte yandan, sendikanın 2 haftayı deviren işten çıkarmalar konusunda şimdiye kadar bir adım atmadığı da belirtiliyor.
KORUMA EŞLİĞİNDE İŞTEN ÇIKARMA Ertesi gün, yani 31 Mart'ta işbaşı yapan işçiler, çalışmaya başladıktan hemen sonra, sırayla müdürün odasına çekilmiş ve kendilerine işten atıldıkları iletilmiş. Kimi şubelerde çalışan işçiler, müdürün odasında daha önce iş yerinde hiç görmedikleri kişilerin bulunduğunu anlatıyor. Bunların yaşandığı şubelerden biri olan Acıbadem'de, müdürün odasına çağırılan işçiler, odaya girdiklerinde, köşede bekleyen takım elbiseli iki kişinin durduğunu, bu kişilerin herhangi bir şekilde müdürün işten çıkarma konuşmasına karışmadığını belirtiyor. İşçiler, bu kişilerin "olası bir itiraz halinde" olaya müdahale edip, itiraz eden işçiyi binadan uzaklaştırmakla görevli olduklarını düşünüyor. 
'HER TÜRLÜ İŞTEN ATACAĞIZ' Farklı şubelerden, yani farklı müdürlerle görüşme yapan işçilerin tamamı, olayın aynı şekillerde geliştiğini anlatıyor. Buna göre, müdürler işçilere, önlerine konulan kağıdı imzalamalarını, imzalamasalar da onları "her türlü" kovacaklarını, o yüzden de itiraz etmemelerinin kendi çıkarlarına olacağını anlatmış. 
AYNI GEREKÇE: DÜŞÜK PERFORMANS İşçilere verilen, "İş akdinin feshedilmesi hakkında" başlıklı kağıtlarda, farklı farklı şube müdürü isimleri bulunsa da, tamamındaki gerekçeler aynı. Sabancı, işçileri, "düşük performans" gerekçesiyle işten attığını belirtiyor. Söz konusu metinlerde, "Devam eden ve düzelmeyen düşük performansınız ve işinize yeterince odaklanmamanız sebebiyle çok ciddi görev ihmalleriniz bulunmaktadır. Bu durum, mağazadaki işlerin aksamasına ve hizmet kalitesinin düşmesine neden olmaktadır" deniliyor.


UYARI YAPILMAMIŞ 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17 ve 18'inci maddelerine dayanarak iş akdinin feshedildiği belirtilen kağıtta, tazminatların ödeneceğine yer veriliyor. Öte yandan, soL'un ulaştığı işçiler işten atılmalarından 1 hafta sonra, 7-9 Nisan tarihleri arasında tazminatlarını almış.
Ancak işçiler, işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu söylüyor ve işlerine geri dönmek istiyor. Çünkü, "performans" ile ilgili kısımlarda aleni çarpıtma yapıldığını söylüyorlar. soL'a konuşan işçilerin tamamı, daha önce hiçbir şekilde uyarı almadıklarını belirtiyor ama metinde "tarafınıza yapılan tüm hatırlatmalara rağmen görevlerin yerine getirilmediği" yazıyor. 
Zaten işçilerin performans nedeniyle işten çıkarılması için de önceden uyarı yapılmış ve işçilerden yazılı savunma alınmış olması gerekiyor. (SOL)