Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yaz saati açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yaz saati açıklaması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürü Vekili Tuğba İçmeli, sürekli yaz saati uygulamasına dönük eleştitirileri cevapladı. Avrupa Birliği'nin (AB) bile bu sisteme geçmeyi düşündüğünü iddia etti.

"Binalarda Enerji Verimliliği ve İnovasyon" temasıyla 14-15 Ocak tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'ne gerçekleşecek olan fuarın tanıtımı için gerçekleşen etkinlikte  konuşan İçmeli, gazetecilerin Türkiye'deki sürekli yaz saati uygulamasına yönelik eleştirileri hatırlatması üzerine şöyle konuştu:  

'802 milyon lira tasarruf edildi'

"Enerji Bakanlığı'nın doğrudan üniversitelere hazırlattığı bir rapor var. Bireysel olarak konuyu ele aldığımızda sadece kendi evimizi düşünüyoruz ama sanayiciyi işin içine soktuğumuzda asıl farklar ortaya çıkıyor. Sanayide farklı zaman tarifeleri var. Rapora göre, sanayiciler açısından saat uygulamasıyla enerjideki kullanım dengesini oluşturarak çift tarifede 539 milyon lira, üç zamanlı tarifede ise 802 milyon lira tasarruf edildiği açıklandı."

"Evimizde daha farklı görebiliyoruz ama sanayide enerji çok daha yoğun kullanıldığı için ekonomi genelinde bakıldığında ülkemize kazanç sağlıyor. Katıldığımız uluslararası toplantılardan, AB'nin bile bu sisteme geçmeyi düşündüğünü, komisyonun buna yönelik çalışmalarının olduğunu biliyorum." 

'Enerji tüketiminin üçte biri binalarda'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Vekili Murat Oral da binalardaki enerji verimliliğinin önemine işaret ederek, Türkiye'nin her yıl kabaca 50 milyar dolar civarında enerji ithalatı yaptığını bildirdi.

Tüketilen enerjide sanayinin birinci sırada olsa da binalardaki tüketimin hemen ikinci sırada yer aldığını belirten Oral, şöyle devam etti:

"Tüketilen enerjinin aşağı yukarı yüzde 37'lerdeki kısmı sanayide tüketilirken, yüzde 35'lik oranı da bina sektöründe. 50 milyar doların kabaca üçte birlik kısmı binalarda tüketiliyor. Bu önemli bir miktar. 22 milyon civarında bağımsız bölüm stokumuz var. 2011 yılında 18 milyona yakın bağımsız bölüm stokumuz vardı. Geçen sürede yaklaşık 4 milyona yakın bağımsız bölüm yapılmış. Enerji verimliliği mevzuatı yürürlüğe girdikten, yani 2011'den sonra yapılan binalarımızı enerji verimli binalar ya da enerji verimliliğine yakın binalar olarak addediyoruz, geriye kalan 17-18 milyon konutun en çok enerjiyi tüketen konutlar olduğunu varsayıyoruz.

Yüzde 40 tasarruf

"Bu konutlarda daha fazla enerji savurganlığı var. Bu binalarda yapılacak iyileştirmelerde yaklaşık yüzde 40 oranında bina sektöründe bir tasarruf sağlanabileceğini görüyoruz. 2011 öncesi binalarda, enerji verimliliğine yönelik yapılacak iyileştirmeler yüzde 40 oranında tasarruf sağlıyor. 15-17 milyar doların bina sektöründen kaynaklı bir tüketim olduğunu varsayarsak, bunda yapılacak yüzde 40'lık tasarruf kabaca 5 milyar dolar demektir."

Oral, Türkiye'deki sürekli yaz saati uygulaması eleştirisine ilişkin, "Tam rakamı bilmiyorum ama geçen yılki yaz saati uygulaması, milli bütçeye epey iyi oranda kar ettirdiği için kanunlaşarak devam etmesi kararı alındı. Amacımız, ülkenin dışa bağımlılığını, enerji ithalatına ödediğimiz para miktarını azaltmak. Bu amaçla uygulama devam ediyor, insanlara bir zarar vermek amacında değil. Bu da bir enerji tasarrufu" ifadelerini kullandı.