CHP, AKP'den 'Yüksek Faiz'in hesabını sordu!

CHP, AKP'den 'Yüksek Faiz'in hesabını sordu!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'ne destek her geçen gün katlanarak büyürken, CHP'li milletvekilleri de her kulvarda olduğu gibi ekonomik alanda da adalet arayışı mücadelelerini sürdürüyorlar.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 'Adalet Yürüyüşü'ne başlayacağını açıkladığında 'Ben yürüyeceğim ama parlamentoyu da boş bırakmayacağız. Milletvekillerimiz parlamentoda her türlü muhalefeti yapmaya devam edecek' demişti.

Kılıçdaroğlu'nun talimatı doğrultusunda CHP milletvekilleri de parlamentoda mücadeleye devam ediyor.

Bankalar, enflasyondan bile kat kat fazla faiz alırken AKP ne yapıyor?

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinde, 'Bankaların, enflasyondan bile kat kat fazla faiz alarak vatandaşı mağdur etmeleri ile ilgili ne yaptıklarını' sordu.

Geçen yıl TÜFE’nin %7’ye gerilediğini ancak tüketici kredisi faizlerinin %17,6 seviyelerinde olmasının vatandaşı mağdur ettiğini belirten Gaytancıoğlu, 'Bankalar tüketicilerden çok yüksek oranda faiz almaktadırlar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir çalışmanız var mı?' dedi.

CHP'li Gaytancıoğlu, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Ülkemizde yaşayan vatandaşların bir çoğu bankalar ve diğer finansal kuruluşlara borçlu bir şekilde yaşamaktadırlar. Vatandaşlarımız bu borçların sonucunda ciddi bir miktarda da bankalara faiz ödemektedir. Bankalar tüketicilerden çok yüksek oranda faiz almaktadırlar. 2016 yılında yıllık TÜFE %7’ye gerilemiş olmasına rağmen tüketici kredisi faizleri %17,6 seviyelerindeydi.

Buna göre;

1. 2002 yılından bu yana vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borçları için bankalara ödediği  faiz miktarlarının yıllara göre dağılımı ve toplam faiz miktarı ne kadardır?

2. Tahsilat riski diğer kredi türlerine göre çok daha düşük olmasına rağmen bankaların tüketici kredisi kullanan vatandaşlardan yüksek faiz almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

3. Bankların tüketici kredisi kullanan vatandaşlardan enflasyon oranının çok üstünde faiz alması vatandaşları mağdur etmektedir. Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?