CHP'den enflasyon verilerine ilk tepki

CHP'den enflasyon verilerine ilk tepki

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilk tepki CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’dan geldi.

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilk tepki CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu’dan geldi. Erdoğdu, “İktidar baskısına rağmen mutfak yanıyor” dedi.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, iktidarın perakendeciler üzerinde yaptığı baskı ve tehdide karşın, enflasyonun yıllık bazda yüzde 19.67 olduğunu belirterek, “Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalıştıkları tanzim satışlar enflasyona çare olmadı. Yaş sebze ve meyvede yıllık enflasyon yıllık yüzde 59.7. Zaten vatandaş cebine bakınca gerçek enflasyonun ne olduğunun farkında” dedi. 

Gıda enflasyonunun yıllık artışının 29.2 olduğunu belirten Erdoğdu, “Açıklanan şubat ayı verilerine göre 12 aylık enflasyon yüzde 19,6. Zorlama tedbirlere karşın fiyatlar artmaya devam ediyor. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine göre çekirdek enflasyon yüzde 18,1 olarak kaydedildi. Halkın bütçesinin en büyük kısmını oluşturan gıdada yıllık artış yüzde 29,2 oldu. Şubat ayı enflasyon verileri tanzim satışa konu olan ürünlerin bir kısmının ortalama fiyatlarında düşüş olduğunu, ancak patates, salatalık, sivri biber gibi ürünlerde fiyat artışlarının devam ettiğini gösteriyor. 12 aylık taze meyve sebze enflasyonu yüzde 59,7. İşlenmemiş gıdalardaki yıllık fiyat artış oranı ise yüzde 39 olarak kaydedildi” ifadelerini kullandı.

AMAÇLARI SEÇİME KADAR ZAMAN KAZANMAK

Geleceğe yönelik olarak enflasyon rakamlarına ilişkin bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu ifade eden Erdoğdu, kısa dönemde işsizlik artarken enflasyon düşeceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Harcamalar azaldığı için fiyatlar genel seviyesi az da olsa aşağı çekilir. Enflasyonun çok küçük de olsa beklentinin altında gerçekleşmesinin nedeni bu. Tanzim satışlarla sadece İstanbul ve Ankara’da bazı ürünlerde fiyat kontrolü sağlayan Erdoğan yönetiminin gelir adaletsizliğini derinleştiren enflasyonu kontrol altına almak için bir planı yok.  Daha ziyade seçimlere kadar zaman kazanmayı, gıda fiyatlarında aracı etkisini azaltarak göz boyamayı sağlamaya çalışıyorlar.”

Üretici fiyatlarındaki döviz krizinin ilk etkilerinin görülmesi sonrasındaki gerilemenin devam ettiğini bildiren Erdoğdu, “Ancak üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki 10 puanlık fark önümüzdeki aylarda tüketici fiyatları üzerinde hafiflemiş de olsa yukarı yönlü baskıyı devam ettirecek. Kur krizinin geride kalması ve mevsim etkisiyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarında daha az artış görülmesi beklenebilir, ancak bu Erdoğan yönetiminin başarısı olmayacak. Aksine krizin reel sektörde yol açtığı tahribat nedeniyle işsizliğin artmaya devam ettiği ve geniş halk kesimlerinin yoksullaştığını görüyoruz. Erdoğan yönetiminin eseri budur” diye konuştu.