CHP'li Budak, 'Reform değil, talan endeskli tasarı'

CHP'li Budak, 'Reform değil, talan endeskli tasarı'

Hükümetin, TBMM’ye sunduğu sanayi üretimi paketinin vizyon ve stratejiye dayanmadığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 'Tasarı reforma değil, talana endeksli. Zeytinlikler, meralar ve kıyıları betonlaştırarak, 2 trilyon dolar hedefine ulaşılamaz... Katma değeri yüksek üretim için özgür akıl, yaratıcılık gerekiyor. Demokrasiyi, hukuku rafa kaldırıp, üniversiteleri tek tipleştirip susturarak, bilim ve teknoloji gelişir mi? Önce bu zihniyetin değişmesi gerekir.' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya milletvekili ve Yurt Gazetesi yazarı Çetin Osman Budak, 'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na sert eleştirilerde bulundu.
 
Yüksek teknolojili ürün ihracatının yüzde 3 seviyelerinde kaldığını, orta gelir düzeyinin bir türlü aşılamadığını kaydeden Budak, “Ayakları yere basmayan sanayi strateji belgeleriyle sanayi sektörü neredeyse yerinde saydı. Şimdi reform diye TBMM’ye bir tasarı gönderildi ama sanki sanayinin temel sorunu yer ve araziymiş gibi sunuluyor. TRT payı, emlak vergisi, hafta sonu tatili reform diye sunuluyor. Bu bakış açısıyla bir ilerleme, sıçrama sağlanması mümkün değil. Aklınıza gelen maddeleri bir torbaya doldurarak, sanayi reformu yapılamaz. Katma değeri yüksek üretim için özgür akıl, yaratıcılık gerekiyor. Demokrasiyi, hukuku rafa kaldırıp, üniversiteleri tek tipleştirip susturarak, bilim ve teknoloji gelişir mi? Önce bu zihniyetin değişmesi gerekir. Öncelikle reform eğitimde, hukukta ve demokraside olması gerekir” dedi.
 
Sanayi de sıçrama stratejiniz; zeytinlik talanı, deniz dolgusuyla mı? 
 
Tasarıyla zeytinlikler, meralar ve kıyıların betonlaştırılarak sanayi tesislerine tahsisinin önünün açıldığını belirten Budak, 'Şehir içinde kalmış sanayi sitelerinin taşınması doğru bir adımdır. Ancak bunun nasıl olacağı belli değil. Bu gibi adımların arkasına saklanarak, zeytinlikler, meralar, kıyılar da betona açılıyor. Sanki başka yer kalmamış gibi zeytinlikler, meralar sanayiye açılıyor. Sağlık tesisi ve sanayi tesisleri için denizin doldurulmasına izin verilmek isteniyor. 2023 hedeflerinin yakalanmasının önündeki engel meralar mıdır? Zeytinlikler, meralar, kıyılar sanayiye açılınca Türkiye 2023’te 2 trilyon dolar milli gelir hedefine mi ulaşacak? Bu maddeler mutlaka gözden geçirilmeli' ifadelerini kullandı.
 
Organize Sanayi Bölgelerine, bakanlık vesayeti oluşturuluyor
 
Organize sanayi bölgeleriyle (OSB) ilgili hükümlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na geniş denetim yetkileri verildiğine dikkat çeken Budak, 'OSB’lerle ilgili bazı iyileştirmeler söz konusu ve OSBÜK yasal statüye kavuşuyor. Ancak Bakanlığa, OSB yönetimlerine doğrudan müdahale etme yetkisi veriliyor ki bunu kabul etmek mümkün değil. Özgürce karar alamaya OSB’ler faaliyetlerini nasıl ileriye taşıyacak. Bakanlığın görevden alma yetkisi sürekli bir baskı oluşturacak. Valiler vardı. Bir de üzerine Bakanlık vesayeti oluşturuluyor. Bu doğru değil. OSB’deki parsellerin OSB dışına çıkarılması konusunda Bakanlığa yetki verilmesi, OSB’lerde gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması konusunun da çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor' dedi.