CHP'li Budak'tan Şimşek'e: Yeni düzenleme piyasayı bozacak!

CHP'li Budak'tan Şimşek'e: Yeni düzenleme piyasayı bozacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Hazine nakit fazlalıklarının tutulabileceği bankaların, özel bankaları da içine alacak şekilde genişletilmesinin, bankacılık piyasasında piyasa bozucu etki yaratabileceğine dikkat çekti. Budak, “Bu fazlalıkların hangi bankada ne kadar süre ile tutulacağına hangi kriterlere göre karar verilecektir?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın 49. ve 50. maddeleri ile 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeye işaret etti. İlgili düzenlemelerin “Hazine Tek Hesabı”na ilişkin önemli değişiklikler içerdiğini belirten Budak, “Bu değişikliklerden biri de 50. maddede yer verilen, Hazine’nin nakit fazlalıklarının artık Türkiye’de yerleşik tüm bankalarda tutulabilecek olmasıdır” dedi.

HANGİ KRİTERLERE GÖRE KARAR VERİLECEK?

Budak, Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten şu sorulara yanıt istedi:

“Hazine nakit fazlalıklarının tutulabileceği bankaların, özel bankaları da içine alacak şekilde genişletilmesi, bankacılık piyasasında herhangi bir banka lehine piyasa bozucu etki yaratabilir mi? Hazine nakit fazlalıklarının özel bankalarda tutulmasının yaratabileceği riskler nelerdir? Bu fazlalıkların hangi bankada, ne kadar süre ile tutulacağına hangi kriterlere göre karar verilecektir?”