CHP'li vekil paylaştı: Türkiye'nin altın rezervi ne kadar?

CHP'li vekil paylaştı: Türkiye'nin altın rezervi ne kadar?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye’nin işlenebilir altın rezervinin 840 ton olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği soru önergesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yanıt verdi.

Ömer Fethi Gürer yönelttiği, “Türkiye'de faal olan altın ocağı sayısı kaçtır? Türkiye'nin belirlenen altın rezervleri ne kadardır? Son 5 yılda altın ocaklarından elde edilen gelir ne kadardır? Ülkemiz dünya altın rezervleri sıralamasında kaçıncı sıradadır? Altın ocağı işletmelerinin yüzde kaçı yerli kaçı yabancı yatırımcılara aittir?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. Altın ruhsatlarının yüzde 32’i ise yabancı firmalara ait.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkemizde aktif altın ruhsat sayısının 33 olduğunu ve işlenebilir altın rezervinin metal bazında 840 tonu bulduğunu açıkladı.

Bakan Dönmez, 2013-2017 yılları arasında elde edilen devlet hakkı gelirinin 304 milyon 909 TL olduğunu belirterek, “Ülkemiz, dünya altın rezervi sıralamasında 22. sırada yer almakta olup, altın ruhsatlarının yüzde 68'i yerli firmalara aittir” dedi.