Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bankalar rahat durmuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bankalar rahat durmuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, T.C Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İnternet Sayfası'ndan canlı olarak yayınlanan konuşmasındaki 'özellikle bankalardan beklentilerini' dile getirdiği bölüm şöyle:

Öncü ekonomik göstergeler oldukca olumlu bir seyir ortaya koyuyor. Hükümetimiz tarafından hayata geçirilen bir çok teşvik paketleri ile genç girişimcilerimiz, esnaf ve sanatkarlarımıza işini büyüterek istihdam üretmesi noktasında heyecan veriyoruz ve ticaret erbabından, uluslararası yatırımcılara kadar her kesime çok önemli destekler verdik, vereceğiz.
Bu teşvikler aynı zamanda piyasada nakit sıkışıklığının azaltılmasınada önemli katkıda bulunuyor. Tabi piyasaya asıl finans desteği sağlaması gereken kurumlar kimler? Bankalar. Ama bankalar, rahat durmuyor. Niye? Bakıyorsun hala biz 'faizler düşmesi lazım' diyoruz. Bankalar ise vatandaşın oraya yatırdığı paraları kendi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Kendi parası değil. Vatandaşın oraya emanet ettiği para ve o bunu kalkıyor, kendisi acımasızca yüksek faizle kendisine bir rant aracı haline çeviriyor. Ama ben inanıyorum ki gerek Merkez Bankamız, devlet bankalarımız bu konuda kararlı adım atmak sureti ile İnşallah bu işi aşağı çekeceklerdir.

'Bu bir felaket'

Geçtiğimiz yıl, çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken; bakın bu çok önemli bankalar yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse, burada bir sorun vardır. Hale bak, yüzde 40. Üstelik bu yıl bankaların kar oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor. Bu bir faleket ve bu para bunların cebinden çıkmıyor, kendi öz sermayeleri değil. Biz kimseden zararına bir iş yapmasını istemiyoruz. Ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutarak, ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemekte hakkımızdır diye düşünüyorum. Bunu hep beraber yapacağız.

'Bankacılık sektöründen, güzel haberler bekliyorum'

Parayı değerli kılan, bankaların kasasında yatması değil. Esnafın, sanatkarın, girişimcinin tezgahında bulunmasıdır. Şayet bankacılık sektörü piyasayı fonlama konusunda biraz daha cesaretli olursa, ekonomideki yükselişimiz hızlanacaktır. En azından tüm göstergelerin olumlu yönde seyrettiği şu dönemde, bankacılık sektöründen bu yönde güzel haberler beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Yarın gazeteler bunu yazar.

Trabzon'dan da tüm güzel gelişmelere uygun bir büyüme performansını İnşallah bundan sonra bekliyoruz.