‘Doğaldazda fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi’

‘Doğaldazda fiyat artışı kaçınılmaz hale geldi’

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, petrol fiyatı ve dolar kurunun son dönemde yaklaşık yüzde 50 arttığını ve bu durumun doğalgaz fiyatlarında artışı kaçınılmaz hale getirdiğini belirtti

GAZBİR Başkanı Arslan, doğalgazda fiyat politikasının petrol fiyatlarına göre belirlendiğini ve petrol fiyatlarının son iki yılda 50 dolardan 80 dolara yükseldiğini söyledi. Konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına son olarak 1 Eylül'de yüzde 9 zam yapıldığını hatırlatan Arslan, "Türkiye'nin doğalgaz fiyatı aslında Avrupa'daki en düşük fiyat. Konutlar açısından baktığımızda 100 kilovatsaatlik kullanımın maliyeti 5,6 euro seviyesindeyken, Türkiye'de bu miktar 2,34 euro'ya karşılık geliyor” dedi. 

‘Petrol fiyatları 100 dolara çıkabilir’

Konutlara mümkün olduğu kadar az fiyat artışı yansıtılacağını belirten Arslan, “Petrol fiyatının da önümüzdeki süreçte 100 dolar seviyesine çıkma ihtimali konuşuluyor. İnşallah, 100 dolara gitmeyeceğini umuyoruz. Düşüncemiz 85 dolardan aşağı tekrar döneceği yönünde. Doğalgaz fiyatı artışında önümüzdeki dönem için bir oran söyleyecek olursak tümünde yüzde 15'lik bir oran söz konusu gibi görünüyor. Konutlara yüzde 9, elektrik üretiminde de yüzde 17 seviyesinde fiyat artışı gerçekleşebilir" şeklinde konuştu.