Dolar nereye koşuyor?

Dolar nereye koşuyor?

Dolar 4,92 lirayı geçerek yine rekor kırdı. Yılbaşından bu yana TL yüzde 30 değer kaybederken, uzmanlar artık hükümetin yanlış politikalardan vazgeçmesi çağrısı yaptı.

Mümtaz BUDAK/ YURT

Küresel gelişmeler ve artan jeopolitik risklerin etkisiyle hızla tırmanan döviz kurları yeni tarihsel rekor seviyelerini kaydetti. Türk Lirası’nın salı günkü kayıplarını artırarak hızlı bir şekilde tırmanmasında ise Japon yatırımcılardan kaynaklanan satış dalgasının etkili olduğunu belirtildi. Bloomberg verilerine göre, Türk Lirası yıl başından bu yana kaydettiği erime ile Arjantin’in ardından en fazla düşen ikinci gelişen piyasa parası oldu. Türk Lirası’nın salı günkü işlemlerde ilk kez 24 yen seviyesinin altına gerilemesiyle birlikte Japonlar’ın zararı durdurmak için bu adımı attıkları
öne sürüldü.

TL 2018’DE YÜZDE 30 ERİDİ 

2018 yılının ilk gününden bu yana Türk Lirası ise dolar, euro ve sterlin karşısında ortalama yüzde 30 değer kaybetti. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren dolar 3,7401 liradan yüzde 31,7 oranında artışla 4,9271 liraya çıkarak, euro 4,4951 liradan yüzde 28,3 oranında artışla 5,7694 liraya çıkarak ve sterlin de 5,0650 liradan yüzde 30,2 oranında artışla 6,5955 liraya çıkarak tarihi rekor seviyelerine ulaştı.

Aynı dönemde Borsa İstanbul Endeksi ise 2018 yılının ilk işlem gününde 117.524 puandan işlem görürken, yüzde 13 oranında gerileyerek 102.000 puan düzeyine indi. Borsa İstanbul ayrıca, ‘kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan’ döviz varlıklarının tamamının dün itibariyle Türk Lirası’na çevrildiğini açıkladı ve şirketlere, ‘orta ve uzun vadeli döviz ihtiyaçları için spot piyasalardan döviz almak yerine, Borsa’nın Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda işlem gören döviz vadeli işlem ve opsiyonları dâhil her türlü risk yönetim araçlarını değerlendirmelerini’ tavsiye etti.

Dövizlerdeki tırmanış etkisiyle gram altın 200 lirayı aşarak 203 liraya ve çeyrek altın da 300 lirayı aşarak 330,5 liraya yükseldi. Küresel piyasalarda ise Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kıran dolar diğer para birimlerine karşı değer kaybediyor. Doların, önde gelen altı para birimine karşı değişim değeriyle hesaplanan dolar endeksi, günlük yüzde 0,26 düşüşle 93,47 seviyesine indi.

CHP’DEN ÇAĞRI

Döviz kurlarındaki yükseliş sürerken yazılı açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TL’nin serbest düşüşte olduğunu ve ekonomide ani duruş riskinin giderek arttığını belirtti. TBMM’yi seçimlerden önce OHAL’in kaldırılması için acilen toplanması gerektiğini vurgulayan CHP’li Öztrak, ikinci adım olarak da ‘ekonomi yönetiminin üzerindeki Saray vesayetinin kaldırılması’ ve Merkez Bankası’nın elindeki araçları kullanmakta bağımsız olacağının yazılı olarak taahhüt edilmesi için çağrı yaptı.