Dolar ve euro durdurulamıyor!

Dolar ve euro durdurulamıyor!

Küresel piyasalarda dolar, üç haftanın zirvesindeki seyrini sürdürürken; dolar/TL güçlü ABD verileri ve devam eden jeopolitik endişelerle 3.86'yı aştı.

Güne 3,80 seviyesinde başlayan dolar/TL enflasyon verisinin ardından yukarı yönlü bir hareket izleyerek 3.86’yı geçti. Euro/TL 4.50’yi aştı.

Enflasyon ekim ayında son 9 yılın en yüksek seviyesini gördü.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı için Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell’ı aday göstermesinin ardından yatırımcılar dikkatlerini ABD tarımdışı istihdam verisine çevirecek.
Piyasa kapanışından sonra ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin açıklamaları takip edilecek.

Dolardaki küresel değerlenme, Hazine’nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler, TL’deki değer kaybında ana belirleyiciler olmayı sürdürüyor.

Hafta içinde 3.8335’e kadar yükselen kur dün akşam saatlerinde işlem gördüğü 3.82’li seviyelere göre ise sınırlı bir düşüşle güne başladı. Dolar/TL saat 09.15’te 3.8000/3.8091 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1230/4.1258, euro/TL ise 4.4395/4.4428 seviyesinde.
Öte yandan TL’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskıyı hafifleten sebep ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed başkanı olarak para politikasında diğer adaylardan daha az sıkılaştırma yanlısı olarak görülen Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell’ı göstermesi oldu.

Powell’ın atanması piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik baskının azalabileceği şeklinde algı yaratıyor.

Tahvil/bono piyasalarında ise geçen hafta yüzde 12’nin üzerinde seyreden gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.85 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvil ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 12.93 oldu.