Dolar ve TL'de son durum!

Dolar ve TL'de son durum!

Piyasalar bayram tatilinden dolayı Türkiye'de kapalı olurken Türk Lirası uluslararası piyasalarda işlem görmeye devam ediyor. Düşük işlem hacmi olan dolar/TL bayramın ikinci gününde 5.80 seviyesinin altında işlem görüyor.

Piyasalar önceki gün gelen enflasyon verisini yorumlarken TÜFE yıllık olarak yüzde 18.71'e çıkarak son 15 yılın en pahalı mayıs ayını geride bıraktığımızı gösterdi.

Dolar/TL saat 07:11 itibariyle 5.7786/5.7800'dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

JAPONYA VE ABD ENDEKSLERİ DİPTE

S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.5 gerileyerek Mart'tan bu yana en düşük seviyelere gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.1 düşüşle dört ayın dip seviyesini gördü.

ABD ile Çin ve Meksika arasında devam eden ticaret gerilimi ve bu gerilimin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı beklentisi yatırımcının risk iştahını zayıflattı. Yatırımcılar hisse piyasalarından, güvenli liman olarak gördükleri devlet tahvillerine yöneldi.

Petrol, Cuma günü %3'ü aşan kayıplarını küresel ekonomik büyümenin ticaret savaşları nedeniyle ivme kaybedeceği endişesiyle dün de sürdürdü. Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı Cuma günü kapanışa kıyasla yüzde 1.4 kayıpla 61.12 dolara indi.

Küresel riskten kaçışın kuvvetli olduğu bir dönemde TL'de değer kazancı yaşanması bankacılara göre TL'deki nominal değer kazancı ötesinde kuvvetli bir trend oluğunun en önemli göstergesi.

Tahvil-bono piyasasında ise önümüzdeki hafta yapılacak ihaleler takip edilecek. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta 100 baz puan düşüşün ardından Cuma günü son işlemde yüzde 24.97 seviyesindeydi.

İşlem hacminin son dönemde yeni ihraçlar gelmemesi nedeniyle oldukça azaldığı gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü son işlem yüzde 18.85 oldu. Mayıs ortasında işlem bazında yüzde 20.81 test edilmişti.