Dolar yeniden yükselişte!

Dolar yeniden yükselişte!

Fitch'in Türkiye'nin kredi notu ile ilgili bir değişikliğe gitmemesinin ardından Dolar/TL yeni haftaya 3,53 seviyesinin üstünde başladı. Günün ilerleyen saatlerinde yukarı yönlü bir hareket izleyen kur 3.55'in üzerine çıktı. Kur 3.5617/3.5646 seviyesinde işlem görüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde bir değişime gitmemesi sonrası dolar/TL haftaya Cuma günü kapanış seviyelerinden başlarken bankacılar kur ve faizde küresel piyasaların, Almanya ile yaşanan gerilimin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Körfez Arap ülkelerine yapacağı gezinin takip edileceğini söylediler.

Erdoğan dün başladığı seyahatinde Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı ziyaret ediyor. Türkiye ekonomisi açısından önemli bir finansman kaynağı olan bu ülkelere yapılacak ziyaret ile Körfez ülkeleri ile Katar arasındaki sorunlara Türkiye arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında bulunduğu Körfez ülkeleri “terör örgütlerini finanse ettiği gerekçesiyle” Katar ile diplomatik ilişkilerini keserek bu ülkeye bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı.

FITCH SÜRPRİZ YAPMADI

Öte yandan Fitch, yüksek dış finansman gereksinimi ile siyasi ve jeopolitik risklere karşılık güçlü mali performansa dikkat çekerek Türkiye’nin yatırım yapılabilir düzeyin bir altında olan BB+ kredi notunu teyit etti ve durağan olan not görünümünde değişiklik yapmadı.
Piyasalarda bir not artışı beklenmezken bankacılar olası bir görünüm değişikliğinin pozitif algılanacağını belirtmişti. Ancak bir değişim olmaması sonrası piyasalarda Fitch kararına herhangi bir tepki görülmedi.

Almanya ile yaşanan diplomatik gerginlik sonrası Perşembe günü 3.5440’a kadar yükselen dolar/TL, ECB açıklamalarının desteğiyle haftayı 3.53 civarında tamamlamıştı.  Güne de aynı seviyelerde başlayan Dolar/TL saat 13.22 itibariyle 3.5617/3.5646 seviyesinde işlem görüyor. Sepet bazında TL sabah saatlerinde 3.8248/3.8261, euro/TL ise 4.1195/4.1212 seviyesinde.