12 yaşındaki çocuk uykusunda sayıklayınca ortaya çıktı...

12 yaşındaki çocuk uykusunda sayıklayınca ortaya çıktı...

Muğla'nın Fethiye ilçesinde 2015'te meydana gelen bir çocuk cinsel istismar vakası, korkunç iddiaları da beraberinde getirdi. 12 yaşındaki kız çocuğunu uykusunda sayıklarken bulan aile olayın peşini bırakmadı ve dava açılmasına ön ayak oldu. Ancak dava kapsamında iki sanıktan biri ceza alırken diğeri beraat etti.

Burcu Karakaş'ın haberi şöyle: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çocuk ve Haklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sergender Sezer, mahkemeye sunulmak üzere hazırlayacağı rapor için Fethiye'de, mağdurun küçüğün ailesinin sağladığı iletişim ile en büyüğü 15 yaşında 14 kız çocuğuyla yüz yüze görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerde, kız çocuklarının yaz aylarında yatlara servis edilmesinden evlere kapatılmasına kadar vahim iddialar ortaya atıldı. Şantaj ve tehditle örgütlü bir şekilde yürütüldüğünü düşündüğü istismarın yüzlerce kız çocuğunu etkilediğinden endişelenen Dr. Sezer soruyor:

"12 yaşında bir kız çocuğu ertesi gün hapını nereden biliyor?"

• Söz konusu istismar vakası size nasıl ulaştı? 

Bana Fethiye Çocuk Istismarını Önleme Derneği'nden ulaşıldı. Intiharlarla ilgili de çalışıyorum. Mağdur, birkaç kez intihara girişmiş. Öncelikle .ocuk psikiyatristine ve psikoloğa yönlendirdim. Aile ve küçük benimle de görüşmeye devam etti, aile konuşmamasından şikayetçiydi ama ilginç bir şekilde konuştu benimle. Sinirlerinin bozuk olduğunu söyledi. 17 ve 21 yaşında iki kişiyle tanışmış. Kendisi onlarla tanıştığında 12 yaşında. Yaşadıklarını anlatıyordu ama her şeyi hatırlamıyordu. Alkol ya da uyuşturucu almadığını söyledi ama bir içecek olayı var. Sanığın evine gittiğinde ne olduğunu hatırlamıyor. Kendine geldiğinde evine dönüyor.

• Dava kapsamında istismar suçlamasıyla yargılanan iki sanık var. Mağdur kız çocuğu bu kişilerle nasıl tanışmış? 

Fethiye merkezde iki tane kafe var. Burada tanıştıklarını benim konuştuğum çocuklar anlattı. A çocuğu biriyle tanışınca B, C ve D de onun vasıtasıyla tanışıyor. Kar topu gibi genişliyor. Çocuklarla tanışılan yerler, genelde dört ya da beşinci katta oluyor Girişte kamera var. Polis gireceği zaman görülebiliyor O mekanların ismini belediye ve kaymakama verdim. Okuldan kaçan ya da sorunlu ailelerin çocuklarıyla buralarda tanışıyorlar. Arkadaş oldukları erkeklerin sosyal medyada lüks araba ya da yatlarla fotoğrafları var. Eğlence mekanlarında çalışıyor bazıları. Facebook hesaplarında çok şaşaalı bır görüntü var. Problemli çocukları cezbediyor bu durum. Kız çocuklarını yatla ya da arabayla gezdıriyorlar. Cinsel istismarın yanı sıra fiziksel şiddete de uğruyor kız çocukları.

• Rapora göre, cinsel istismar öncesi ve sonrası şantaj ve tehdit de yaşanıyor.

Tekrar bu olayın özeline dönersek, olayın başından sonuna bir şantaj söz konusu. "Gitmek istemiyordum ama bana diyor ki seviyorsan yapmak zorundasın" diyor mesela. Evine gitmiş istemeyerek. "Bir şey içer misin" diye soruyor. Kola getirmiş ve şişeyi yanında açmış. Şişeyi tekrar kapatmak zor bir şey değil. Orada güven vermek istemiş olabilir. Içtikten sonra bir şey hatırlamıyor. Eve gitmek üzere kalktığında aradan bazen 1 ya da 2,5 saat geçmiş oluyor.

 • Her seferinde aynı durumla mı karşı karşıya kalıyor? 

Evet. Hiçbir şey hatırlamıyor. Eve giderken cinsel bölgelerinde ve vücudunda korkunç bir bedensel ağrı ile gidiyor. O evden çıkarken hatırladığı bu. Yaşadığı sıkıntılardan sonra "Ben senden ayrılmak istiyorum" diyor. Kız çocuğunun Facebook hesabından ilk istismarcı, fotoğraflarını ve videolarını başkalarına gönderiyor. O fotoğrafları ele geçiren ikinci kişi de bu görselleri kullanarak kız çocuğunu istismar ediyor. Çocukta ciddi bir depresyon başlıyor. içine kapanıyor. Hırçınlaşıyor. Kimseyle konuşmuyor. Odasında perdeleri açmıyor. Normal koşullarda son derece hayat dolu bir kız çocuğu. Tam bir travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor. Yaptığı resimler var. "Ben çok kötü biriyim", "Annemi babamı çok üzdüm", "Onları hak etmiyorum" şeklinde cümleleri var. Resimlerde çatıdan atlayan, boğulan ya da kendini asan çocuklar var.

• Benzer şekilde başka kız çocuklarının da mağdur olduğunu öğrenmeniz nasıl oldu?

Mağdur çocuğun verdiği isimler oldu. "Onları bir araya getirme şansımız var mı" diye sordum. Çocuklar benimle görüşmeyi kabul etti. Ama kayıt almama izin vermediler Benzer bir süreçten geçmiş yetışkin bir genç kadın ile en büyüğü 15 yaşında 14 kız çocuğuyla tek tek görüştüm.

 • O çocukların anlattıklarının ceza davasına konu olan olaydaki mağdur kız çocuğu ile bağlantısı nedir? 

"Sen bu süreci yaşadın mı" diye soruyorum. Ya susuyorlar ya da "Hayır diyorlar. "Ben yaşamadım ama ondan şüpheliyim" ya da "Ben yaşamadım ama onun yaşadığını biliyorum" diyor mesela. Bilinçli bir şekilde kız çocukları bu sürece çekiliyor. Tanışılan erkeklerin bir şekilde bağlantıları var. "Ben bu işleri biliyordum, hiçbir şekilde bu ilişkilerin içine girmedim ve kendimi korudum. Bu işler o kadar büyük boyutlara ulaştı ki başka yerlerden getirilen çocuklar evlerde tutuluyor. Teknelerle koylardaki yatlara servis ediliyor. Fethiye'ye başka yerlerden de çocuklar getiriliyor. Herkesin bildiği bir şey" diyen 14 yaşında bir kız çocuğu vardı. Onların dünyasında herkes bundan haberdar Suriyeli çocukların yanı sıra Doğu'dan ya da İstanburdan kız çocuklarının getirildiğini de iddia etti.

• Size bu iddiaları aktaran çocuk, davada şahit oldu mu?

Babasından şahit olması için izin aldım. Hakimin karşısına çıkmış ama konuşturmamışlar. Bildikleri hiçbir şeyi söyleyemedi. Çocuklara da o çocuğun iddialarını sordum. "Biz gitmedik ama gittiklerini biliyoruz" diyorlar mesela. Nereden bildiklerini sorduğumda, "Duyuyoruz" diyorlar. Çocukların kullandığı kelimeler ve cinsellikle ilgili bilgileri çok şaşırttı. 12 yaşındaki çocuk "Ertesi gün hapı diye bir şey var" diyor örneğin.

• Söyleşinin girişinde davanın size Fethiye Çocuk İstismannı Önleme Derneği'nden geldiğini söylediniz. Neden Fethiye'de böyle bir derneğe ihtiyaç duyuldu?

Çünkü istismar çok yaygın. Çocuk yaşta evlilik, Muğla'da kırsal alanlarda hala yaygın. Bu konuştuğumuz olay da bence çok daha büyük. Uluslararası boyutu bile olabilir ama bunu ispatlayamam.