Döviz hesabı olanlara ek vergi!

Döviz hesabı olanlara ek vergi!

Tasarrufunu dövizde değerlendirene ek vergi yükü geldi. Bankadaki döviz mevduatlarından elde edilen faizin vergisi 4 ile 5 puan arasında yükseldi. Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabından yüzde 20 stopaj alınacak.

Bankalarda TL yerine, döviz hesabı açtıranlarla tasarruflarını dövizde değerlendirenlere ilave vergi yükü geldi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, bankalardaki döviz mevduatlarından elde edilen faizin vergisi 4 ile 5 puan arasında yükseltildi.

1 YIL SINIRI VAR

Buna göre vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarının tümünden birden yüzde 20 oranında Gelir Vergisi alınacak. Daha önce 6 aydan 1 yıla kadar vadeli döviz hesaplarından elde edilen faiz gelirlerinden yüzde 16 stopaj kesiliyordu. Ayrıca yeni kararla 1 yıldan daha uzun vadeli döviz mevduatlarının vergi oranı da yüzde 13'ten yüzde 18'e yükseltildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, halen bankalarda döviz yerine TL mevduat hesabı açtıranlar, elde ettikleri faiz geliri üzerinden 6 aya kadar vade için yüzde 5, 6 aydan bir yıla kadar vade için yüzde 3 stopaj ödüyor. Parasını 1 yıldan daha uzun süreyle bankalarda değerlendirenlerden ise Gelir Vergisi alınmıyor. Yabancı para cinsi tasarrufların vergi yükünün arttırılmasında banka mevduatlarının TL aleyhine bozulması etkili oldu.