Dövizde son durum... Dolar aldı başını gidiyor

Dövizde son durum... Dolar aldı başını gidiyor

Türk Liradaki erime dün de sürdü. Dolar yeniden 4 lira sınırına dayandı. Prof. Dr. Karatepe, dolardaki yükselişin faturasını halkın ödemek zorunda kalacağını söyledi

 Türkiye ekonomisinin gerçekleriyle bağdaşmadığını iddia etmesine rağmen piyasalarda panik sürüyor. Geçen hafta cuma günü 4 lira 3 kuruşla tarihi zirveye yükselen dolar, yeniden 4 lira sınırına dayandı. Avro da 4 lira 97 kuruş seviyesinin üstüne çıktı. Sepet kur da 4 lira 47 kuruşu geçerek rekor kırdı.

ZİRVE SEVİYESİDEN AŞAĞI İNMİYOR 

Dün güne 3 lira 96 kuruş seviyelerinden başlayan dolar, piyasaların açılmasıyla yönünü yukarı çevirdi ve 3 lira 99 kuruş seviyesinin üstüne çıktı. Yükselişin ardından fiyatlar 3 lira 98 kuruşun üstünde seyretti. Avro ise 4 lira 97 kuruş seviyesinin üstüne çıktıktan sonra bu seviyelerdeki yerini korudu. Gram altın ise 173 liraya kadar yükselerek yeniden rekor kırdı.

ŞİMŞEK: KÖTÜ SENARYO GERİDE KALDI 

Liradaki değer kaybına hükümet cephesinden de açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, liradaki değer kaybının enflasyonda belirleyici rol oynadığını da belirterek, döviz borcu olan şirketlere yönelik bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Şimşek, buna karşın Türkiye için en kötü senaryonun geride kaldığını savundu. Şimşek, “Jeopolitik risklerde azalma Türkiye’ye olumlu yansıyacaktır, TL’deki değer kaybı rekabetçi kılmıştır. Türkiye tehditler azaldıkça hızla normalleşmeyi tamamlayacaktır” diye konuştu.

DIŞARIDA DEĞER KAYBEDERLEN... 

Başbakan Yardımcısı Şimşek’in aksine, ekonomistler liradaki değer kayıplarının Türkiye ekonomisi için riskleri büyüttüğü görüşünü savunuyor.

BirGün Gazetesi Ekonomi Editörü Semih Güven ile gazeteci Ece Zereycan’ın sunduğu Ekonomi Notları programında konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Karatepe, doların dünyada birçok önemli para birimine karşı değer kaybettiği, Türkiye’de ise bu durumun tam tersinin yaşandığı bilgisini verdi. Türkiye’nin yüksek cari açığına işaret eden Karatepe, yüksek açığın faturasını borçlu şirketler ve yurttaşların ödeyeceğini söyledi. Karatepe, dolardaki yükselişin ekonomideki malların ve hizmetlerin fiyatının yükseleceğini, bu durumun halkın gelirlerini daha da düşüreceğini ifade etti.