Dövizde son durum... Dolar büyük vuruşunu yaptı

Dövizde son durum... Dolar büyük vuruşunu yaptı

Dolar kuru, yeniden psikolojik seviye olan 4 TL'nin üzerini görürken, Euro kuru da 4.93 TL'nin üzerine yükseldi. Piyasalar tarafından ekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmeler izlenecek.

Son birkaç haftada yaşanan sert yükselişlerin ardından sınırlı gerileyen dolar/TL yeniden yükselişe geçti. 4 TL seviyesinin üzerini gören dolar kuru, dışarıda küresel ticaret savaşları endişeleri içeride ise makroekonomik jeopolitik ve siyasi gelişmeleri izleniyor.

İllikit piyasada rekor seviye olan 4.0375'i geçen hafta test eden dolar/TL, güne 3.9882/3.9910 seviyesinden başladı.Dolar kuru, gün içerisinde en yüksek 4.0194 seviyesini görürken, saat 11.08 itibarıyla 4.0156 TL'de hareket etti. Euro/TL ise gün içerisinde en yüksek 4.9371 TL'yi görürken şu dakikalarda 4.9349 TL'de bulunuyor.
Bankacılar TL'deki son dönemde görülen sert değer kayıplarını yüksek enflasyon, cari açık, yabancıların pozisyon azaltması, risk algısında görülen artış ve jeopolitik riskler gibi unsurların bir araya gelmesine bağlıyorlar. Bu endişelerin bir araya gelmesiyle yabancı yatırımcıların tahvil satışları hızlanmış, carry trade pozisyonlarının kapanmasının da etkisiyle TL'de negatif ayrışma belirginleşmişti.

DOLARDA YENİ REKORLAR GELİR Mİ?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "23 Mart tarihinde Asya işlemleri sırasında 4,03 seviyesini test edip 3,9850 kapanan dolar aradan geçen dokuz işlem gününde 3,94 – 4,00 bandında dalgalandı. Bugün ilk işlemlerde hem psikolojik hem teknik açıdan önemli bir direnç halini alan 4,00 hududunun geçildiğini görüyoruz" dedi.

Karayazıcı değerlendirmelerine şöyle devam etti: "23 Mart tarihinde Euro/dolar paritesi 1,2353 seviyesindeydi. Aradan geçen iki haftalık perdede parite dolar lehine hareket ederek 1,2260’a geriledi. Başka bir deyişle iki haftadır ABD para birimi dünyada yükseliyor ve bu halin güçlü biçimde yurt içine de yansıdığına şahit oluyoruz.

Dolar için 4,03 tarihi zirvede aşılacak hedef 4,12-4,15 bandı diyebilmemiz için Euro/dolar paritesinin 1,22 desteğini aşağı kırarak 1,19’a savrulması gerekiyor. 

Bulmacanın TL yanına bakarsak o cephe de hareketli. Yükselen kur ve tetiklediği enflasyondan rahatsız olan ekonomi yönetimi bu cepheyi frenlemek için yeni bir paket hazırlığında.  İşe yarar mı ? Faiz üzerinde geçici süre ile vergi yükünü yumuşatmaya yönelik güçlü bir hamle görürsek pekala etki gösterebilir."