Ekmek kavgası! Yeni yılda ekmek...

Ekmek kavgası! Yeni yılda ekmek...

Yeni yılda ekmekler en az 250 gram değil artık 200 gram da üretilebilecek.

 Ancak İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası Başkanı Fahri Özer ve Ekmek Sanayii İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar küçük fırınların teknik olarak 200 gr’lık ekmek üretemeyeceğini, yeni kararın büyük fırınların ve Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın lobisi ile alındığını öne sürdü. Balcı ise bu iddiayı ‘saçmalık’ olarak yorumladı.

Yılbaşından itibaren ekmekler artık en az 250 gram değil, 200 gram olacak. Böylece israfın önüne geçilmeye çalışılacak. Ancak alınan karar tartışmaları da beraberinde getirdi. Küçük fırıncıların zor durumda kalacağı, 200 gramlık ekmeği sadece sanayi tip olan tünel diye tabir edilen fırınların üretebileceği iddia edildi. İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer ile Ekmek Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cihan Kolivar ise konuyu farklı bir boyuta taşıdı. İki isim de söz konusu kararın sanayi tipi fırınlar ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın lobisi sayesinde alındığını ileri sürdü.

ANKARA’DAN BELİRLİYORLAR

Ekmeğin gramajının düşürülmesine karşı olduklarını dile getiren Fahri Özer, “200 gramlık ekmeği yapabilecek fırın sayısı çok az. Yüksek kapasiteli tünel tabir edilen fırınların işine gelen bir uygulama. Küçük fırınlarda 200 gramlık ekmekle kalite düşer, israf artar. Çünkü küçük fırınların pişirme hücreleri 200 grama göre yapılmamış. Bakanlık bu kararı alırken sadece federasyonu dinlememeliydi. Ankara’dan İstanbul’daki gramajı belirlemeye çalışıyorlar” dedi. Cihan Kolivar da şunları söyledi: “Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı fırıncıları temsil etmiyor. Kendisi de kombine fırıncı. Onların üretim yapabileceği şekilde bir yasa çıkarıldı.”

KAFALAR KARIŞACAK

Alınan kararın tüketici tarafında da büyük kafa karışıklığına yol açacağını dile getiren Cihan Kolivar, “Taş fırında üretilen ekmek elle yapılıyor. Makine sistemi olmadığı için 200 gramlık ekmeği yapmak zordur. Sanayi tipi fırınlarda ancak yapılır. Alınan kararla ‘en az 200 gramlık ekmek üretebilirsin, üzerinde üretim yaparsan karışmam, ceza kesmem’ dendi aslında. Vatandaş ekmeğin gramajına bakmayacak ki. Aldığı fiyata bakacak. 200 gramlık ekmek 1 liraya satılırken, kara fırında üretim yapan fırıncı 250 gramlık ekmek üretecek. Onu da 1.25 liradan satacak. Vatandaşla karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

İDDİALAR SAÇMALIK ORTALIĞI KARIŞTIRIYORLAR

ÖNE sürülen iddiaları Halil İbrahim Balcı’ya sorduk. Balcı iddiaları şu şekilde cevapladı: “Önüne gelen dernek kurup açıklama yapıyor. Cihan Kolivar, şu an esnaf bile değil. 80-90 üyeli bir sendikada genel sekreter. Ayrıca 200 gram olursa çok iyi olur, israf önlenir diyordu. Fahri Özer de kendi fırınında 75 kuruşa ekmek satarken, ekmek fiyatları 1.5 lira olacak diyerek, üyelerine şirin gözükmeye çalışan biridir. Benim lobi yaparak bakanlığı kandırdığımı iddia ediyorlar. Bu saçmalıktır. Benim fırınlarım Sakarya’da. 300 gram ekmek üretiyor. Üretmeye devam edeceğim. Kendim için yaptığım hiçbir şey yok. Sadece ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar.”

İSTEYEN ÜRETİR İSTEYEN ÜRETMEZ

Kimsenin fırıncılara ‘200 gramlık ekmek üretmek zorundasın’ demediğini ifade eden Halil İbrahim Balcı, “Vatandaşın tedirgin olmasını gerektirecek bir şey yok. Dava açmalarına gerek yok. Tarifeyi zaten esnaf odaları belirleyecek. Yani Fahri Özer’in başında olduğu kurum. 200 gram tarife belirlerlerse oradaki fırıncı en az 200 gram olmak kaydıyla, 300 gram da üretebilir, 400 gramda. Buna engel yok. Üretmek istemeyen, üretmez. İstanbul’da kilogramı 5 liradır. Fiyat da zaten ona göre belirlenir” dedi.

‘TEBLİĞİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ’

Ocak ayı itibarile devreye girecek tebliğin iptali için pazartesi günü dava açacaklarını belirten Fahri Özer, “Konuyu yargıya taşıyacağız. İstanbul’da 250 gramdan devam etmek için fırıncılar olarak ortak karar almayı düşünüyoruz” dedi.