Ekonomist Gürses'ten korkutan TL yorumu

Ekonomist Gürses'ten korkutan TL yorumu

Ekonomi Uzmanı Uğur Gürses, ekonomide yasakçı ve 'arka kapı' politikalarının Türk Lirası'nın değerine, likiditesine ve konvertibilitesine hasar verdiğini, bunun da kısa vadede onarılamayacağını ifade etti.

Deutsche Welle Türkçe'nin ekonomi yorumcusu Uğur Gürses 'TL'nin konvertibilitesi hasar gördü' başlıklı yazısında ekonomi gündemini ve Türk Lirası'nda son üç ayda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Uğur Gürses'in analizi şöyle:

"Ankara'nın 'arka kapı' yollarına başvurması krizi derinleştirdikçe derinleştiriyor. Ocak başından beri regülasyon dışı yollarla, talimatlarla ve piyasa dışı operasyonlarla hem mevduat hem kredi hem de devlet tahvili faizlerinin düşürüldüğü biliniyordu.

Sonra döviz kurlarının da kamu bankaları eliyle perakende satışla düşürüldüğü, lojistiğinin de 'arka kapıdan' Merkez Bankası eliyle toptan yapıldığı anlaşılınca ortaya çıkan 'sahte dünya' yabancı yatırımcıları rahatsız edip kurları patlatmıştı.

Kur patlayınca, 'döviz alanlar bakın sonra ne olacak size' tarzı açıklamalarla 'yükümlülük altına' giren siyasetçiler de seçim öncesi yine kuru 'ezmek için' harekete geçti.

"TÜRKİYE DIŞINDA TL BULMAK ZORLAŞIYOR"

Yayımladığı raporda yakın gelecekte dolar kurunun 5.90'a gidebileceğini not düşen Amerikan yatırım bankası JP Morgan'a soruşturma açılıyordu; BDDK 'yayımlanan raporun yanıltıcı ve manipülatif içeriği sebebiyle finansal piyasalarda oynaklığa ve özellikle ülkemiz bankalarının itibar ve değer kaybına yol açtığı' iddiası ile inceleme başlatmıştı.

Her zamanki yöntem çalıştırılıp bankalara Ankara'dan 'Londra bankalarına tek kuruş TL vermeyin' telkini yapılınca, para piyasası kanalında karşılıklı para ya da faiz takası aracı olan swap pazarında oluşan TL faizleri patlıyordu. Önce yüzde 80-90, ertesi gün yüzde 250-300, sonra da yüzde 1000-1300 gibi astronomik oranlara fırlıyordu.

Türkiye dışında TL bulmak zorlaşıyor, bulunduğunda da fiyatı (faizi) astronomik oluyordu.

Peki yabancılar neden swap işlemine ve de TL'ye ihtiyaç duyuyorlardı?

Spekülatif olanı da vardır ama, bugün onları suçlayan siyasetçilerin geçmişte çizdikleri 'Türkiye hikayesine' para yatırmak için gelip Türk Lirası cinsi varlıklara; hisse senedi ya da tahvillere yatırım yapan yatırımcıların risklerini azaltma isteğinin de TL talebi yarattığı çok açıktı. Neden? TL varlığı yani hisse senedi ya da tahvilin üzerindeki fiyat ya da faiz riski yanında bir de kendileri açısından kur riski de taşıdıklarından, bu riskleri azaltmak için TL borçlanıp döviz almak istemeleri gayet normal. Hem hisse senedini ya da tahvili satıp aynı zamanda döviz satın almaları zaman senkronizasyonu açısından olanaklı değil.