Emekliler toptan ödemeleri nasıl alır, şartlar nelerdir?

Emekliler toptan ödemeleri nasıl alır, şartlar nelerdir?

Emekli olabilmek için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaş şartını sağlamamış kişiler sigortadaki parasını geri alabilir mi? SGK bu primleri hak sahibi olanlara toplu olarak ödüyor. Peki bu toplu ödeme nedir? Toptan prim geri ödemesi alabilmek için şartlar nelerdir? Nasıl alınır? İşte size merak ettiğiniz tüm detaylar…

Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün sayısında prim ödemeleri gerekiyor.Yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri de çok önemli. Yeterli çalışma imkanı bulamayan sigortalılar gereken prim gününü dolduramıyor ve de emekli olamıyor. Ancak bu durumda olan vatandaşların ödedikleri primler boşa gitmiyor. Milyonlarca emekli olamayan sigortalı bu parayı geri alıp alamayacağını merak ediyor. İşte size faydalı olacağına inandığımız o haber…

EMEKLİ GERİ ÖDEMESİ(TOPTAN ÖDEME) NEDİR?

Emekli geri ödemesi(Toptan ödeme), sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve/veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor.

GERİ ÖDEME PARASINI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekiyor:

1) Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.

2) Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.

TOPTAN ÖDEMEYİ KİMLER ALABİLİR?

Primleri eksik ve tamamlama imkanı olmayan sigortalılar paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Fakat kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.

Parayı talep etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe ile başvurmak gerekiyor. Kurum durumu inceleyip şartları taşıdığınızda geri ödeme yapıyor.

Eski SSK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.

Sağlık için ödenen primler(GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Eğer paranızı aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız bu kez de ‘ihya' sistemi devreye giriyor. geri aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz.

TOPTAN ÖDEME TALEP DİLEKÇESİ

YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME
TALEP FORMU
…………SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
…………………………..

Kurumunuzun …………………………………… Nolu sigortalısıyım. Kurumunuza tabi mecburi / İsteğe bağlı sigortalılığıma son vermiş bulunuyorum. T.C. Emekli Sandığına, Sosyal Sigortalar Kurumuna, kanunla kurulu diğer emekli sandıklarına ve 1479/2926 sayılı Kanuna tabi sigortalı olarak çalışmalarım bulunmamaktadır.
Kurumunuzdan veya bir başka kuruluşlardan, Yaşlılık/ Malüllük aylığı haklarından yararlanamadığımdan 1479 sayılı Kanunun 39 uncu / 2926 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre Kurumunuza yatırmış olduğum sigorta primlerimin tarafıma yaşlılık toptan ödemesi olarak verilmesini arz ederim
……./……./………..
Adı Soyadı:
T.C. Kimlik No:
(İmza):

ADRES :

…………………………………………………….
……………………………………………………..
…………………./…………………..
Telefon No:
Toptan Ödeme Tutarımı
………………………………………..
Şubesinden almak istiyorum.
EK :
Ek-1: Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (… Adet, …. Sayfa)
Ek-2: Sigortalılık Belgesi (… Adet, …. Sayfa)