'En kötü haber, işsizlik dalgası geliyor'

'En kötü haber, işsizlik dalgası geliyor'

"İşsizlik dalgası geliyor. İşsiz sayısı 501 bin kişi artarak, 3 milyon 788 bine çıktı. Genç işsizliği patladı; % 22,3. Bence TÜİK kapatılsın..."

Ekonomist Emin Çapa, Türkiye'de yaşanan krize ilişkin kişisel sosyal medya adresinden açıklamalarda bulundu. 

Çapa, "Ekim ayı işsizlik rakamına bir çizgi çekin. Bundan sonra her ay işsizliğin arttığını göreceksiniz. Eğer artmıyorsa bilin ki, rakamlarla oynanıyor. Bu kadar net. Bir çeşit turnusol kağıdı gibi. TÜİK'in güvenilirliğinin bir göstergesi" ifadelerini kullandı.

Emin Çapa'nın paylaşımları şöyle;

"Ekonomi dengeleniyor mu? Yoksa bildiğimiz kriz mi? Kasım'da perakende satış hacmi % 6,3 düştü. Sadece gıda satışı % 1,4 arttı. Gıda dışı % 10, akaryakıt satışları % 7,1 azaldı. Hükümet TÜİK'e biraz daha el atsın. Zira kötü haberler bu kadar değil, devamı var.

Ekonomi dengeleniyor mu? Yoksa bildiğimiz kriz mi? Kasım'da perakende satış hacmi % 6,3 düştü. Sadece gıda satışı % 1,4 arttı. Gıda dışı % 10, akaryakıt satışları % 7,1 azaldı. Hükümet TÜİK'e biraz daha el atsın. Zira kötü haberler bu kadar değil, devamı var.

En kötü haber; İşsizlik dalgası geliyor. Ekim'de işsizlik patladı. İşsizlik oranı 2016 Ekim'inde % 10,5'ken, 2018 Ekim'inde % 11,9'a fırlamış. İşsiz sayısı 501 bin kişi artarak, 3 milyon 788 bine çıktı. Genç işsizliği patladı; % 22,3. Bence TÜİK kapatılsın, zira bu daha başlangıç.

Özellikle gençlerin durumu beni çok üzüyor. Okulda eğitim yok, hayatta iş yok, iş varsa para ve kariyer yok. Azıcık imkanı olan, ülkeyi terk ediyor. Zaten az olan yetişmiş insan gücü, paradan değil, ülkenin halinden kaçıyor. Kaçan onlar değil, ülkenin geleceği aslında.

Bu arada işsizliğin hesabını bitirmedim henüz. Geniş anlamda işsizlik (TÜİK'in işsiz saymadığı işsizler dahil) rakamını paylaşacağım.

Cumhurbaşkanı'nın "ilginç" iktisat teorisi kapsamındaki "her patron bir işçi alsın" çözümü işlemiyor. İnsanlar işçi çıkarmaya YEP, yani hükümetin "ekonomik dengelenme" planı sonrası başladı. 501 bin yeni işsizin 298 bini Eylül-Ekim'de işsiz kalmış.

Ekim ayı işsizlik rakamına bir çizgi çekin. Bundan sonra her ay işsizliğin arttığını göreceksiniz. Eğer artmıyorsa bilin ki, rakamlarla oynanıyor. Bu kadar net. Bir çeşit turnusol kağıdı gibi. TÜİK'in güvenilirliğinin bir göstergesi.

Son olarak, kimse karamsarlığa kapılmasın. Evet kriz var, (zaten geliyor diye bağırıyorduk) ama Türkiye imkan setleri geniş bir ülke. İnsanın bozduğunu, insan düzeltir. Akıl ve bilim yoluna döndüğümüz an, büyük bir hızla toparlanırız. İlk yapmamız gereken, yalanı dolanı bırakmak."