Enflasyon verisi ve faiz kararı açıklanacak

Enflasyon verisi ve faiz kararı açıklanacak

Yeni haftada ekonomiyi ilgilendiren iki önemli gelişme yaşanacak. TÜİK haftanın ilk günü Şubat ayı enflasyon verisini açıklarken, 6 Mart Çarşamba günü ise Merkez Bankası faiz kararını duyuracak.

Ekonomi yönetimi yeni haftada iki önemli veriyi takip edecek. İlk önemli veri haftanın ilk günü açıklanacak. TÜİK, 4 Mart Pazartesi günü Şubat ayı enflasyon rakamlarını paylaşacak. Enflasyon ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20.35 artmıştı. Aylık enflasyon ise aralık ayına göre yüzde 1.06 yükselmişti.

Enflasyon verisi ve faiz kararı açıklanacak

Ocak ayında fiyatı en çok artan ve azalan ilk 10 ürün. (Kaynak: TÜİK)

Piyasaların yakından takip ettiği enflasyon verisinde, ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0,45 oldu. AA Finans’ın anketine katılan 19 ekonomistin şubat ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde eksi 0,30, en yüksek yüzde 0,90 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin 2019 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 15,78 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistler arasında yıl sonu enflasyon beklentisi en düşük yüzde 13,50, en yüksek yüzde 17,60 oldu.

Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,45 ) göre, bir önceki ay yüzde 20,35 olan yıllık enflasyonun yüzde 20,02’ye düşeceği hesaplanıyor.

FAİZ KARARI ÇARŞAMBA GÜNÜ

Yeni haftada piyasaların yakından takip ettiği bir diğer önemli veri de Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. Son PPK toplantısı 16 Ocak’ta gerçekleştirilmişti. Merkez Bankası bu toplantıda faizde değişiklik yapmayarak politika faizini yüzde 24,00 seviyesinde sabit bırakmıştı.

Kaynak: Sözcü