Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı'nı AKP Genel Merkezi'ne çağırması'na sert tepki!

Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı'nı AKP Genel Merkezi'ne çağırması'na sert tepki!

Ekonomideki güven bunalımı derinleşirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sürpriz bir şekilde Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı AKP Genel Merkezi'ne davet etmesi, gündemde geniş yer buldu. CHP’li Faik Öztrak, “Bağımsız olması gereken Merkez Bankası’nın başkanının AKP Genel Merkezine çağrılması, devlet ile parti arasındaki çizginin tamamen ortadan kalktığını, devletin parti devletine dönüştüğünü açıkça gösterdi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'yı AKP Genel Merkezi'ne çağırmasına CHP Genel Başkan Yardımcısı'na Faik Öztrak çok sert tepki gösterdi. Öztrak şu açıklamayı yaptı:

AKP Genel Başkanı’nın son Londra ziyaretinde yatırımcılarla yaptığı toplantıda seçimlerin ardından para politikasını kendisinin yöneteceğini söylemesi döviz kurunun ateşini yükseltti. Bu konuşmayla Türk ekonomisi konusunda endişeler arttı.

Tüm bunların ardından bugün bir de Merkez Bankası Başkanının AKP Genel Merkezi’ne çağrılması piyasalardaki güven bunalımına tuz biber ekti.

Bağımsız olması gereken Merkez Bankası’nın başkanının AKP genel merkezine çağrılması, devlet ile parti arasındaki çizginin tamamen ortadan kalktığını, devletin parti devletine dönüştüğünü açıkça gösterdi. Merkez Bankası başkanının AKP Genel Merkezi’ne çağrılması yerleşik devlet teamüllerine aykırı bir durum. Merkez Bankası başkanıyla görüşülecekse ya Başbakanlık’ta ya Cumhurbaşkanlı- ğında bu görüşme yapılır.

Piyasalar zaten Merkez Bankası’nın güvenilirliği üzerinde kuşkuya düşmüşken bu görüş- menin yapılış şekli ciddi bir talihsizliktir.

Doların TL karşısındaki değeri, erken seçim kararından bu yana yaklaşık 37 kuruş arttı. Dolar son yaşananların ardından 4,50 TL’ye dayandı. Paramız pul oldu.

Şirketlerin 222 milyar dolar net döviz borcunun olduğu düşünülünce kurdaki bu artışla şirketlerin yaklaşık 82 milyar TL kur farkı zararı yazdığını görüyoruz.

Bu zararı karşılamak için firmalar ürün fiyatlarını artırırsa bunun faturası vatandaşa enflasyon olarak çıkar. Yok, maliyetlerini düşürmek için işçi çıkarma yoluna giderse kurdaki artışın faturası bu kez vatandaşa işsizlik olarak çıkar.

Özetle AKP Genel Başkanının hatalarının bedelini vatandaşlarımız ya hayat pahalılığının altında kalarak ya da işsiz kalarak ödeyecek.

Bu nedenle, özellikle böyle dönemlerde devleti yöneten kadrolar atacakları her adımda azami dikkat göstermeli, gırtlağın dokuz boğum olduğunu unutmamalıdır. Devleti yö- netenler dokuz düşünüp bir konuşmalıdır.