Erdoğan yeni kabineyi açıkladı dolar fırladı

Erdoğan yeni kabineyi açıkladı dolar fırladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni kabine açıklamasından dakikalar önce 4.52 civarında olan dolar fırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni kabineyi açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı, 24 Haziran'da milletvekili seçilen eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak oldu. 

Seçimler öncesinde Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair başlayan tartışmaların ardından gözler yeni Maliye Bakanı'nın kim olacağına çevrilirken; kabine açıklanmadan dakikalar önce 4.52 civarında olan dolar 4.69'a kadar yükseldi.

Geçtiğimiz hafta 4.7229'a kadar yükselen Dolar/TL  kuru, Çarşamba günü düşüşe geçerek haftayı yüzde 0.32 ekside 4.5782 seviyesinden tamamlamıştı. Yeni haftaya 4.60 seviyesinin altında başlayan kur, öğlen saatlerinde düşüşünü hızlandırdı. Dolar/TL, gün içerisinde yüzde 1'in üzerinde düşmesinin ardından kaybını geri aldı ve TSİ 20:00 civarında 4.57'nin altına indi.

Daha sonra piyasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabineyi ve özellikle de Maliye ve Hazine Bakanlığı'na getireceği ismi açıklamasını beklemeleri ile birlikte kur 4.59 civarında kaldı. Dolar/TL, Erdoğan'ın kabineyi açıklaması ve ekonominin başına Berat Albayrak'ı getirmesinin ardından 4.6890 seviyesine kadar çıktı.

İŞTE PİYASALARDA SON DURUM

Kararın açıklandığı saatte Türkiye'de piyasalar kapalı olsa da uluslararası piyasalarda ilk bir buçuk saatte Türk lirası yüzde 3'ten fazla değer kaybetti.

Kabine açıklanmadan önce 4,58 TL civarında olan dolar, sonrasında 4,7484'ü gördü.

Euro 5,38'den 5,58'e İngiliz sterlini ise 6,05 civarından 6,28'e yükseldi.

Ekonomi çevreleri, önceki kabinede Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek'in yeni kabinede yer alıp almayacağını merak ediyordu.

Yeni kabinede Şimşek'e yer verilmezken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı ve Eski Enerji Bakanı Berat Albayrak, ekonomi yönetiminde kilit role sahip olacak Hazine ve Bakanlığı'na getirildi.

İŞTE ERDOĞAN'IN YENİ KABİNESİ