Euro büyük vuruşunu yaptı!

Euro büyük vuruşunu yaptı!

Dolar/TL Cuma günü gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen değer kaybının yanı sıra Türkiye'ye özgü iç siyasi endişelerin de etkisiyle 4.0665 ile tarihi zirvesini test etmişti. Dolar/TL bu sabah saat 0904'te 4.0446/4.0475 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL 4.98'i görerek tarihi rekorunu kırdı.

Euro tarihinde ilk defa 5 TL'yi aşarken; dolar kuru 4.0757 TL'yi, sterlin/TL ise 5.7432 TL'yi aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Dolar, euro ve sterlin TL karşısında tüm zamanların rekorunu kırdı. Yeni haftaya 4.04 seviyesinden başlayan dolar/TL, 4.0757 ile tarihi rekorunu kırdı. Dolar kuru saat 13.09 itibarıyla 4.0722 TL'de hareket etti.

Dışarıda küresel ticaret savaşı endişeleri, içeride ise makroekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin baskıladığı TL küresel riskten kaçış eğilimlerinde benzer para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalabiliyor. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.

EURO VE STERLİNDEN TARİHİ REKOR

Euro/TL, 5 TL psikolojik sınırını aşarak en yüksek 5.0022 TL'yi görerek tüm zamanların rekorunu kırarken, şu dakikalarda 4.9990 TL'de bulunuyor. Sterlin/TL ise tarihi zirvesini 5.7432 TL'ye taşırken, aynı dakikalarda 5.7396TL seviyesinde.

TUTANAKLAR AÇIKLANACAK

Erdoğan, bugün saat 1400’te proje bazlı teşvik sistemi tanıtımı ve 2017 yılında hazırlıkları tamamlanan yatırımlara teşvik belgesi dağıtım törenine katılacak. GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Dolar/TL’de 4 üzeri seviyeler normalleşti. Kur bu seviyelerde kaldıkça yukarı hareketler, ana hareketler olacaktır. Hafta içi siyasi gündem hareketli, ABD’de TÜFE ve FOMC tutanakları açıklanacak. Yurtiçinde ise cari açık var” dedi ve şöyle devam etti:

“Dolar/TL’de aşağı gitmek eğilimi yok. ABD’de açıklanacak veriler önemli. Dolar/TL’de tarihi zirve olan 4.06’lar geçilirse, 4.10’lara hareketin önü açılabilir. Bu sabah sakin piyasalar, dolar tarafı stabil ama EM’lerdeki risk iştahı önemli. Risk iştahında rahatsızlık varsa iç dinamikleri zayıf olanlar yine negatif ayrışacaktır.” Bankacılar özellikle son iki haftalık süreçte iç siyasette faizlerin düşürülmesi için konuşulan paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu yetkililere yönelik eleştirileri, eleştirilerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği iddiası gibi unsurların TL üzerinde baskı yarattığını belirtiyordu.

TRUMP ELEŞTİRİLERİNE DEVAM EDİYOR

Dışarıda küresel ticaret savaşı endişeleri, içeride ise makroekonomik, jeopolitik ve siyasi gelişmelerin baskıladığı TL küresel riskten kaçış eğilimlerinde benzer para birimlerinden daha çok satış baskısı altında kalabiliyor. Türkiye piyasalarına ilişkin makro endişeler yüksek büyümenin de tetiklediği yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir araya gelmesinden kaynaklanıyor. Asya borsaları ABD endeks vadeli işlemlerindeki yükselişin ivme kazanmasıyla birlikte yükseliş kaydederken, ABD Başkanı Donald Trump, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in yarın yapacağı konuşma öncesinde Twitter üzerinden Çin’in ticaret politikaları hakkındaki eleştirilerini sürdürdü.

Analistler ABD’nin gümrük vergilerini artırmasının zorunlu görüş bildirim süreçleri nedeniyle Temmuz sonu veya Ağustos başını bulabileceğini ifade ederek, Çin ile ticaret politikası kaynaklı gerilimin bir süre daha devam edeceğini ifade ediyorlar. İki büyük ülkenin uluslararası ticaret politikası düellosunda Çin Cumhurbaşkanı Xi’nin yarın yapacağı konuşma izlenecek.

Suriye tarafında ise yardım kuruluşları hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Douma kentine kimyasal silah saldırısı düzenlendiğini ve onlarca kişinin öldüğünü açıklarken, Trump Pazar günü “Büyük bedel ödenecek” demişti. Ticaret savaşları başta olmak üzere küresel riskten kaçış gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken TL geçen hafta benzer para birimlerinden negatif ayrıştı.

TAHVİL FAİZLERİNE DİKKAT

Bir önceki haftayı yüzde 12.49 seviyesinden kapatan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde 13.32’ye kadar yükseldikten sonra spot piyasada ortalama yüzde 13.23, valörde son işlemde yüzde 13.07 seviyesindeydi. Böylece bir haftalık süreçte 10 yıllık gösterge tahvilin faizinde yaşanan yükseliş 83 baz puanı buldu. İki yıllık gösterge olan 13 Kasım 2019 itfalı tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.52, valörde son işlemde yüzde 14.39 oldu.