Euro'nun ateşi sönmüyor! Dolar tırmanışta...

Euro'nun ateşi sönmüyor! Dolar tırmanışta...

Türk Lirası üzerindeki baskı devam ederken, Euro kuru ve sterlin kuru yeni tarihi rekoru kırdı. Dolar kurunda ise yükseliş devam ederken 3 ayın zirvesindeki seyrine devam ediyor.

Yaşanan jeopolitik gelişmeler, ABD'de faiz artışlarının hızlanacağı ve yüksek enflasyon ve yüksek cari açığın bir arada Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceği endişeleri piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Dolardaki nispeten zayıf seyir nedeniyle dolar/TL'de etki daha sınırlı hissedilse de; Euro ve Sterlin rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor.

TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmaya devam ederken; dolar/TL gün içerisinde en yüksek 3.8967 TL'yi test ederek 14 Aralık'tan beri yeni en yüksek seviyeyi gördü. Dolar kuru saat 11.49 itibarıyla 3.8897 seviyesinde bulunuyor.

EURO VE STERLİNDE TARİHİ REKOR

Euro/TL 4.8226 seviyesini görerek tarihi rekorunu yenilerken, şu dakikalarda 4.8167 seviyesinde bulunuyor. Sterlin/TL ise 5.4520 TL'yi görerek tüm zamanların rekorunu kırarken aynı dakikalarda 5.4395 seviyesinde hareket ediyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik faiz ise yabancı ağırlıklı satış dalgası ise dün Kasım sonundan beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 12.75'ten sınırlı aşağıdaki seyrini sürdürüyor.
Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, "Döviz kurlarında yaşanan yükseliş tamamen içsel. Yurt dışında para piyasaları sakin. Dolar ortak paydasında bakarsak ABD para birimi bu hafta dünya genelinde ortalama yüzde yüzde 0,3 değer kaybı yaşadı. Ancak ülkemizde yüzde 1,9 yükseldi" dedi.

Karayazıcı şöyle devam etti: "Moody’s kararı ve bunu takiben tahvil piyasasında satışa geçen yabancıların dövize talep yaratmasının burada öncelikli gerekçe olduğu görüşündeyim TUFE ve cari açığında katalizör olduğu bu eğilim güç kazanarak sürer mi derseniz bence zor. Bir süre sonra yükselen tahvil faizlerini fırsat görerek Türkiye pozisyonu açan yabancılarda bir artış görebiliriz. Bu da döviz kurlarında rotayı aşağı çevirir."

PİYASALARDA BUNLAR TAKİP EDİLECEK

14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri 
14.30 Türkiye, TCMB beklenti anketi 
15.30 ABD, mart ayı New York Fed imalat endeksi 
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları 
15.30 ABD, mart ayı Philadelphia Fed imalat endeksi