Ev alacaklar dikkat: Fiyatlar...

Ev alacaklar dikkat: Fiyatlar...

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Demir fiyatlarındaki önlenemez yükseliş, hafriyat maliyetleri, otopark zorunluluğu, KDV oranları, tapu harcı, altyapı bedelleri ve kredi faizleri dikkate alındığında Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesi mümkün görünmüyor, hatta artacak" dedi.

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, 2018 yılında inşaat sektörü ve konut satışlarındaki gelişmeleri değerlendirdi. İnşaat sektörünü etkileyen en önemli konulardan birinin demir fiyatlarının yüksekliği olduğunu belirten Karataş, "Son günlerdeki hafriyat maliyetleri, Haziran ayı itibari ile her bağımsız bölüme bir otopark zorunluluğu, KDV oranları, tapu harcı, altyapı bedelleri ve kredi faizleri dikkate alındığında Türkiye’de konut fiyatlarının düşmesi mümkün olmamaktadır. Tüm bu detaylar ve belirttiğimiz konular konut fiyatını artıran ek bedellerdir, maliyet masrafları olarak karşımıza çıkmaktadır. Konut fiyatlarına etki edecek bir başka gelişme ise müteahhitlik mesleğinin artık bu şartlar altında tercih edilmeyeceğini, yani müteahhit sayısının düşecek olmasının da fiyatları yukarı çekeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 
"ESKİ MALİYETE GÖRE YAPILMIYOR''

Satılan bir konutun yerine yenisinin eski maliyetlerle yerine konulamadığının altını çizen Karataş, "Ayrıca deprem ülkesi olmamız nedeniyle artık yapılar da daha özellikli ve koruyucu unsurları içinde bulunduracaktır. Tüm bunlar yeni yılın ilk yarısından sonra fiyat olarak yansıyacak gelişmelerdir. Konut ve inşaat sektörünün ekonomideki lokomotif görevini sürdürebilmesi için gerek yerel, gerekse de devlet politikaları ile desteklenmesi büyük önem arz ediyor" ifadelerine yer verdi.