Ev sahibi olmak isteyenlere müjde...Yapı tasarruf sandığı kuruluyor

Ev sahibi olmak isteyenlere müjde...Yapı tasarruf sandığı kuruluyor

Yeni torba yasaya girmesi beklenen milyonlarca vatandaş, konut sahibi olmasına imkan tanıyacak sistemle tanışacak.

Dar gelirli vatandaşlar için TOKİ modelini hayata geçiren hükümet şimdi de yeni birkonut edindirme modeli üzerinde çalışmalara başladı. Yükselen faiz oranları ve peşinatta yaşanan sıkıntılara yönelik düşük oranlı sabit faizli devlet destekli teşvik sandığı geliyor. Geçtiğimiz günlerde ekonomi kulislerine sızan konut edindirme sandığının isminin ''Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’ olacağı belirtildi. 

UZUN ZAMANDIR GÜNDEMDE

Alman patentli 'Yapı Tasarrufları Sandığı' modelinin yeni bir çalışma olmadığı uzun zamandan beri hem bankacılık hem de ekonomi yönetiminin gündeminde olduğu ortaya çıktı. Almanya başta olmak üzere birçok ülkede başarılı sonuçlar veren Yapı Tasarruf Sandığı (YTS) konut edinmek isteyenlerin belirli bir süre boyunca yaptıkları tasarruf karşılığında, piyasa koşullarından bağımsız olarak, düşük faiz oranlı kredi kullanmasını öngören bir konut finansman sistemi olarak adlandırılıyor.

FAİZ İLE ENFLASYON ENGELİ KALKIYOR

Türkiye’de geçmişte uygulanan Emlak Bankası’nın Yapı Tasarruf Sandığı ile Konut Edindirme Yardımı’nın (KEY) başarısızlıkla son bulmasının perde arkasında ise yüksek enflasyon ile faiz oranları yatıyor. 2004 yılından bu yana faiz ile enflasyonun kontrol altına alınması Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi’nin önündeki en büyük engeli de ortadan kaldırıyor.