Fatih Altaylı: 'FETÖ’cüler yazdı bu açıklamayı' derlerse hiç şaşırmam

Fatih Altaylı: 'FETÖ’cüler yazdı bu açıklamayı' derlerse hiç şaşırmam

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Merkez Bankası'nın PPK notlarında "ek sıkılaştırma" ifadesinin çıkarılmasına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün Nisan ayı faiz kararını açıklamıştı. TCMB Para Politikası Kurulu bir hafta vadeli repo faizini yüzde 24 seviyesinde sabit bırakmıştı. Para Politikası Kurulu'nun açıklamasından, önceki metinde yer alan "İhtiyaç halinde ek sıkılaştırma yapılabilecektir" ifadesinin çıkarılması bankanın faiz indirimine beklendiğinden daha erken gideceği şeklinde algılandı ve faiz kararı sonrasında Dolar/TL 5.96 seviyesini geçti

Habertürk yazarı Fatih Altaylı bugünkü köşesinde, Kurul'un açıklamasından önceki metinde yer alana “Ek sıkılaştırma” cümlesinin çıkarılmasına dikkat çekerek, "Bu cümle çıkınca, finans dünyası Merkez Bankası’nın daha da tavizkar bir politikaya yöneleceğini  öngördü ve zaten rezerv erimesi nedeniyle şüpheyle bakılan banka iyiden iyiye güven yitirdi" yorumunu yaptı. 

Çıkarılan cümlenin yarattığı sonuçlar itibarıyla 'sabotaj' yapılmış gibi bir izlenim yarattığını dile getiren Altaylı, "Öyle ki, yarın birileri çıkıp “TCMB’deki FETÖ’cüler yazdı bu açıklamayı” derse hiç ama hiç şaşırmam" diye yazdı. 

Altaylı'nın "Açıklamadan çıkarılan ifade" başlığıyla bugün yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Yurt dışı yatırımcılarda Türkiye’ye güvensizlik had safhadayken, finans kuruluşlarında Türkiye pazarı ile ilgilenen yabancı brokerlar “Türkiye’den çıkılıyor yakında işsiz kalacağım” korkusu yaşarken, TCMB’de yani Merkez Bankası’nda dün önemli bir toplantı vardı.

Para Politikası Kurulu toplandı.

Kurul toplandı, ekonomideki gelişmeleri konuştu ve merakla beklenen açıklamasını yaptı.

Anında dolar yukarı doğru hızlandı.

Çünkü Kurul’un açıklamasında geçmişte kullanılan  minik bir cümle çıkarılmıştı.

“Ek sıkılaştırma” cümlesi.

Bu cümle çıkınca, finans dünyası Merkez Bankası’nın daha da tavizkar bir politikaya yöneleceğini  öngördü ve zaten rezerv erimesi nedeniyle şüpheyle bakılan banka iyiden iyiye güven yitirdi.

Sonuç doların 6 TL sınırına dayanması oldu.

Merkez Bankası’nın açıklamasından çıkarılan o cümle,  yarattığı sonuçlar itibarıyla sanki “sabotaj” yapılmış gibi bir izlenim yaratıyor.

Öyle ki, yarın birileri çıkıp “TCMB’deki FETÖ’cüler yazdı bu açıklamayı” derse hiç ama hiç şaşırmam.

Ama şunu da söylemezsem haksızlık yapmış olurum.

Evet, açıklama hakikaten çok hatalı bir biçimde kaleme alınmış ve tedirginliği arttırıcı.

Fakat ekonomideki kötüye gidişin tüm suçunu da Merkez Bankası’na ve son açıklamaya da bağlamak büyük bir hata olur.

Merkez Bankası sadece ağrı kesiciyi vermeyeceğini beyan etti.

Hastalığı iyileştirmeye zaten ilacı yoktu."