FED tutanaklarından 'sabır' çıktı

FED tutanaklarından 'sabır' çıktı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC)' nin Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantının tutanakları yayınlandı. Tutanakta üyelerin, faiz artırımı ve bilanço küçültme takvimi konusunda fikir ayrılığında olduğu görüldü.

Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi Masası Direktörü Murat Tufan dün akşam açıklanan FOMC tutanakları hakkında yaptığı değerlendirmede, 'FED’in temmuz ayı toplantısı sonrası piyasalarda FED’in bilanço küçültme sürecine Eylül ayında başlayabileceğine yönelik beklenti oluşmuştu. Ancak, dün açıklanan tutanaklarda FED üyelerinin bilançoyu küçültme konusunda fikir ayrılığı içinde olduğunu gördük. Birçok FED üyesi para politikasında sıkılaşmanın devamının yanı sıra bilançonun küçültme sürecinin başlayabilmesi için enflasyon oranında yaşanan yükselişlerin kalıcı olması ve yüzde 2’lik hedefe ulaşması gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda üyeler enflasyondaki görüntünün son birkaç ayda olumlu anlamda çok az değiştiğine yönelik görüş belirttiler. FED başkanı Janet Yellen’in enflasyondaki bu düşük görünümün geçici olduğunu ön görüyor. 
Tutanaklarda yer alan enflasyon oranına yönelik ifadeler sonrası FED’in hem faiz artımı hem de bilanço küçültme konusunda “sabırlı” olmasını bekleyebiliriz. Eylül ayında bilanço küçültme ihtimali masada olsa da bu sürecin çok küçük adımlarla başlamasını bekleyebiliriz. 
Faiz yükseltme konusu ise Aralık ayından önce zor görünüyor. FED’in Aralık ayında faiz yükseltme ihtimali yüzde 46 seviyesinde yer alıyor. 
Bundan sonraki süreçte piyasalar Kuzey Kore- ABD arasındaki yaşanan gelişmeler bir miktar arka plana düşebilir ve piyasalar FED üyelerinden çıkacak mesajlara odaklanabilir. 
Tüm bu gelişmeler sonrası TL Dolar karşısında değer kazanarak 3,5130 seviyelerine geriledi. Dolar kurunda geri çekilmelerin devamı için 3.50 – 3.4980 seviyelerinin aşağı yönlü geçilmesi önemli olabilecektir' dedi.