Fed'den beklenen açıklama geldi

Fed'den beklenen açıklama geldi

Fed'in temmuz toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklarda bu sene içinde bir faiz artırımı yapılması için daha fazla veriye gerek olduğu ifade edildi. Fakat yine de bu yıl bitmeden faizlerin yükseltilmesi ihtimali göz önüne alındı.

 Fed yetkilileri ABD ekonomisi için kısa vadeli risklerin azaldığına işaret ederken küresel anlamda da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma kararının piyasalar üzerindenki etkisinin azaldığına işaret ettiler.

Kapital FX araştırma uzmanı Enver Erkan: Fed'in 26-27 Temmuz FOMC toplantısına ait tutanakları gösteriyor ki; Fed kendi içinde faiz artırımı konusunda henüz bir konsensüse varmaktan uzak bir noktada duruyor. 2016 yılına 4 faiz artırımı beklentisiyle girilmişti, ancak aradan geçen 8,5 ayda Fed tek bir faiz artırımı aksiyonu almadığı, daha doğrusu alamadığı gibi yılın geri kalan kısmında yapsa bile sadece 1 adet faiz artırımı yapabilecek gibi görünüyor. Ancak bu yıl sonunda gelmesi beklenen faiz adımı, sadece Fed'in iletişimi açısından bir görev görecek izlenimi veriyor. Yani 2015'in Aralık ayında yapılan sembolik faiz artırımı gibi. Küresel likidite bolluğu dönemi devam edecek. Buna diğer büyük merkez bankaları da katkıda bulunuyor. Böylesi bir durum gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye akışı bakımından olumlu bir görüntü ortaya koyuyor.