Fındık üreticisi umduğunu yine bulamadı

Fındık üreticisi umduğunu yine bulamadı

Ordu'da fındık hasadı halen devam ederken, üreticiler bu sezon en az 13 lira fiyat bekliyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındıkta maliyetin her geçen yıl arttığını belirterek, "10 liranın üzerinde maliyeti olan bir fındığın serbest piyasada işlem göreceği rakamın da 13-14 liraya doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçilerimizin de beklentileri bu yönde" dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba ise, fındık fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamaya göre Toprak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: "2017 sezonu fındık için de üreticilerimizin mağdur olmaması ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanması için TMO aracılığıyla fındık alımı kararı verdik. 2017 ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla fındık alımına TMO önümüzdeki pazartesinden itibaren başlayacak." 

4 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Türkiye’de 550-600 bin hektar alan üzerinde fındık üretimi yapılıyor. Fındık Tanıtım Grubu’na göre doğrudan ve dolaylı olarak 4 milyon kişi fındık ile ilgileniyor.

Yıllar itibariyle fındık fiyatları 
6.5 TL
2011 yılında fındık fiyatları

4.0 TL
2012 yılında fındık fiyatları

5.8 TL
2013 yılında fındık fiyatları

15.39 TL
2014 yılında fındık fiyatları

11.30 TL
2015 yılında fındık fiyatları

12.25 TL
2016 yılında fındık fiyatları

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ 13

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, fındık işçiliği, zirai mücadele,  küf hastalığı gibi etkenlerle fındık maliyetinin her geçen yıl arttığına dikkat çekerek, 1 dekarda alınan 150 kilogram üzerinde fındığın 10 liranın üzerinde maliyeti olduğunu kaydetti. Tüm bölgenin ortalamasında 1 dekarda 80-90 kilogram fındık alınabildiğini belirten Akarsu, "Her yıl fındığın maliyeti artıyor. Maliyet artıyor ama fındık fiyatı geriye gidiyor. 1 dekarda 10 liranın üzerinde maliyeti olan fındığın serbest piyasada işlem göreceği rakamın da 13-14 liraya doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçilerimizin beklentileri de zaten bu yönde. Bu konuda çiftçilerimize hak veriyoruz. Çünkü işi biz maliyet üzerinden yapıyoruz" dedi.

CİDDİ BİR REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜ VAR

Kışın meydana gelen zirai donun, devamında dolu ve sıcak havanın fındığı olumsuz yönde etkilediğini belirten Akarsu, "Şu anda dalda fındık görünmüyor. Dışarıdan yaklaşık 10 bin mevsimlik fındık işçisi bölgeye geldi. Onlarda istediğini bulamayacaklar. Gerçekçi rekolte rakamlarıyla işin üzerine gidersek kimse hayal kırıklığı yaşamamış olur. Rekolteyle ilgili söylenenlere katılmıyorum. Ciddi bir rekolte düşüklüğü var. Son rüzgardan sonra fındık yanmış durumda. '30 çuval fındık aldığım yerde 14 çuval aldım' diyen çiftçilerimiz var. Buda fındığın kaybolduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Fındık üreticisi, evli ve 3 çocuk babası Rahmi Aksu ise, fındığın maliyetinin oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak,  "En az 12-15 lira arasında fiyat bekliyoruz. Fındığı işçilere toplatıyoruz. Masraf çok, günlük yevmiye 100 lira. Gübresi, ilacı, patozu, taşıması, kurutması, bahçe temizliği hep eziyet ve masraf. 15 lira olursa fındıktan bize de bir şey kalır" dedi.