Hazine Müsteşarlığı 8 ayda borçlanma limitini 1,1 milyar TL aştı

Hazine Müsteşarlığı 8 ayda borçlanma limitini 1,1 milyar TL aştı

AKP’nin dağıttığı teşvikler sonucu bütçe dengesi bozuldu. Yılın ilk 8 ayında ortaya çıkan borçlanma yasal limitlerin de üzerine Bakanlar Kurulu kararı olmadan çıktı

2001 krizinden sonra çıkarılan 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Düzenlemesi Hakkında Kanun’a göre borçlanma limit aşımı için Bakanlar Kurulu kararı zorunlu. Fakat bu yıl AKP’nin dağıttığı teşvikler sonucu bütçe dengesi bozularak, yılın ilk 8 ayında ortaya çıkan borçlanma yasal limitlerin de üzerine Bakanlar Kurulu kararı olmadan çıktı.

2017 Bütçe Kanunu’nda, Hazine’nn yıl boyunca yeni aldığı borç ile yaptığı anapara ödeme arasındaki farkın yani ilave borçlanmanın, yaklaşık 47,5 milyar lira olması gerekiyor. Borçlanma limitine yapılacak iki ayrı yüzde 5’lik artış da eklenince 2017 boyunca toplam borçlanma sınırı 52,3 milyar lirayı buluyor.
Yasanın izin verdiği limit 8 ayda aşıldı

Sözcü’de yer alan habere göre, Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, yılın ilk sekiz ayında yapılan net borçlanma 53,4 milyar TL’ye ulaştı. Yani hem kanunun belirttiği borçlanma limiti, hem de aynı yasanın izin verdiği ilave esneklikler 8 ayda aşılmış oldu.

Hazine’nin yasanın tanımladığı limitleri aştığını belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Yasanın açık hükümleri ortada iken ve borçlanma limitlerinin tutmayacağı mayıs ve haziran aylarından bu yana belirli iken hükümet neden bu limiti artıracak yasal düzenlemeyi yapmadı? Ekonomide artan keyfilikle hukuk tanımazlıkla çok şikayet ettiğimiz faizler maalesef düşmez. Hukuka ve kanuna uyulmayan bir ülkede kimse önünü görüp üretimi artıracak yatırımları yapmaz” dedi.
Şimşek, borçlanma ihtiyacının limiti aşabileceğini söylemişti

Bu arada Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2009’dan bu yana ilk kez borçlanma ihtiyacının limitin içinde kalamayabileceğini belirtmişti. 2009’da seçim harcamaları ve küresel kriz bütçe dengelerini bozunca hükümet çareyi borçlanma limitini artırmakta bulmuş Hazine’nin net borç kullanma limiti 13.5 milyar liradan 74.8 milyar liraya çıkarılmıştı. Böylece borçlanma imkanı beş kat artırılmıştı.