Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan şirket borçları için 3 önlem

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan şirket borçları için 3 önlem

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada karşılıksız çıkan protesto edilmiş çekler için mücbir sebep bildirileceği ifade edildi. Bu firmaların krediye erişimi engellenmeyecek. Kur etkisi ile teminat tutarı yetersiz kalan krediler için ek teminat istenmeyecek. Kur artışı sebebiyle limit aşımı olan krediler için kapama talebi yapılmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, özellikle reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri bugün itibarıyla devreye aldı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, kredi kanalları açık tutulmaya devam edilecek.

İşte açıklamadaki önlemler:

1) Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacaktır.

2) Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecektir.

3) 8 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeni ile oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi'ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecektir. Bu uygulama ile firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecektir.”

Mücbir sebep nedir?
Mücbir sebep herhangi bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, borcun yerine getirilmesine engel, borçlunun iradesi dışında beklenmedik olaylar olarak tanımlanıyor.