'Hükümet yanlış politikalar yüzünden emekli maaşlarını ödeyemeyebilir'

'Hükümet yanlış politikalar yüzünden emekli maaşlarını ödeyemeyebilir'

CHP’li Gürsel Tekin, hükümetin uyguladığı yanlış politikaların devam etmesi halinde gelecek yıllarda emekli maaşlarının ödenemeyebileceği uyarısı yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, hükümetin uyguladığı yanlış politikaların devam etmesi halinde önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde emekli maaşlarının ödenemeyebileceği uyarısında bulundu. 

Tekin, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kıdem tazminatı çalışmasına ilişkin açıklama yaparken, “Gelişmiş ülkelerde ortalama emeklilik yaşı 72, bizde yeni 52 oldu. Onlar emeklisine 17 yıl maaş öderken, biz 27 yıl ödüyoruz. Bu doğru değil. Bu sistemi sürdüremeyiz, yaşı yükseltmeye çalışıyoruz” sözlerini eleştirdi.

12 MİLYON EMEKLİ VAR

1999 yılında çıkarılan yasayla emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa yükseltildiğini, bu nedenle milyonlarca insanın emekli olacağı tarihin 5 ile 10 yıl ileriye ötelendiğini belirten Tekin, şu kritik uyarıda bulundu:“AKP bu durumda emekli maaşı alacaklara yıllarca emekli maaşı vermemiş oldu. Sıcak parayı da olumlu kullanamadı, tabiri yerindeyse çarçur etti. Şimdi bu durumda olanların emeklilikleri geldi. Yaklaşık 12 milyon emekli var. Böyle giderse 3-5 yıla emekli sayısı 13 milyonu geçer ve maalesef ülkemiz emeklisine maaş veremeyecek bir durumda olabilir.

”GENÇLERE İŞ OLMAZSA ZOR

Tekin, emekli maaşlarının ödenemeyebileceği iddiasına açıklık getirdikten sonra şunları şöyledi: “Çünkü emekliye maaş verebilmek için, sigortalı çalışan sayısının yüksek olması gerekir. Özellikle gençler çalışırsa ödedikleri primleri devlet uzun süre kullanır, emekli maaşı öder. Oysa ülkemizde resmi rakamlara göre 4 milyon, resmi olmayan rakamlara göre 6-7 milyon işsiz var. Gençlere iş imkanı yaratılamadığı için SGK primleri artmadığı gibi bir de sosyal haklara muhtaç kitle oluşuyor, fakirleşiyoruz. AKP cezayı emekli olacaklara kesecek ve yıllardır beklediği emekliliği 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl erteleyerek tekrar bu parayı çarçur etmenin yolunu arayacak.

”KIDEMİ KONUŞTULAR EMEKLİLİLK YAŞI YOK

Kıdem tazminatı fonunu kurma konusunda ısrarını sürdüren hükümet, yeni hazırlanan taslağı dün Bakanlar Kurulu'nda görüştü. Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “İşçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak, sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu bu reform, detaylarıyla Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaşıldı” dedi.Kıdem tazminatının şimdilik olgunlaşma aşamasında olduğuna işaret eden Kurtulmuş, emeklilik yaşının yukarı çekilmesine yönelik bir çalışma olmadığını söyledi. Kurtulmuş, “Çalışma Bakanlığı 2036 yılına gelindiğinde, kadınlarda emekliliğin 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesini sağlayacak bir planlama yapıyor” diye konuştu.