İzmir Büyükşehir'e Moody's'ten yüksek not

İzmir Büyükşehir'e Moody's'ten yüksek not

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aa3 olan ulusal ölçek kredi notunu en yüksek seviye olan Aaa'ya yükseltti. Böylece İzmir, 2010 yılından bugüne kadar notunu 17 basamak artırmış oldu.

Moody's, ulusal derecelendirme ölçeklerinin yeniden düzenlemesiyle birlikte İzmir'in sağlam faaliyet performansı, etkin finansal yönetimi, güçlü Belediye ekonomisinin güçlenerek sürdüğünü belirtti. Kuruluşun yaptığı açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin finansal yönetim uygulamalarının kalitesi ve finansal açıklamalarının şeffaflığı, son derece güçlü iç bütçe prosedürleri, çok yıllık planlamanın etkin kullanımı ve borç yönetim stratejisi ile Türk standartlarına göre yüksek düzeydedir" ifadesine yer verildi. Büyükşehir Belediyesi'nin döviz kuru dalgalanmalarına karşı önlem aldığı belirtilen raporda, Belediye'nin yükselen olumlu faaliyet sonuçlarıyla beraber yabancı para birimi cinsinden borçlarının büyük bir kısmını döviz riskine karşı koruyacak düzenlemelere giderek Belediye'nin borç ödeme servisi kapasitesini desteklediği ifade edildi. Büyükşehir Belediyesi'nin borç yükünün yönetilebilir düzeyde olduğu belirtilen Moody's'in İzmir raporunda, kredi notlarının İzmir'in yatırım planları için fon çoğunluğunu oluşturan tutarlı ve sağlam faaliyet performansına ek olarak Belediye'nin olumlu mali performansı ve yeterli likidite düzeyini yansıttığı açıklandı.

Aziz Kocaoğlu: Yüksek not aldık

Moody's raporunu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in en yüksek ulusal notu almasının, uyguladıkları mali politikaların başarısının teyidi olduğunu belirterek, "Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının ardı ardına düşürüldüğü bu dönemde böyle bir sonucun alınması elbette tesadüf değil. Uyguladığımız programlar kamu maliyesinde güçlü duruşumuzu tavizsiz bir şekilde sürdürmemiz, kaynakları etkin, verimli ve yerinde kullanmamız, kritik yapısal reformları hayata geçirmemiz ve uzun vadeli bir perspektifle gereken ne ise gözümüzü kırpmadan yapmamız başarıdaki temel faktörler. Ulusal kredi notu anlamında alınabilecek bu en yüksek not, ucuz ve uzun vadeli finansmana erişimi kolaylaştıracaktır" dedi.