Kadın işçilerin 3 önemli sorunu

Kadın işçilerin 3 önemli sorunu

DİSK, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle, çalışan kadınların sorunlarına ve özellikle de yaşadıkları ayrımcılığa dikkat çekmek için ‘Türkiye’de Kadın İşçi Gerçeği’ adlı raporunu açıkladı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği araştırmasından derlenen Türkiye’de Kadın İşçi Gerçeği raporunda, kadınların çalışma hayatındaki durumu ile ilgili algı ve beklentileri konusunda önemli veriler sundu. Rapora göre, kadınların çalışma hayatındaki en önemli üç sorun olarak düşük ücret, işsizlik ve sigortasız çalıştırılma sıralandı. Raporun sunulduğu basın toplantısında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da “Bulgular işçi kadınların işyerinde yaşadıkları ayrımcılığı görünür kılıyor ve düşük ücret, işsizlik ve güvencesizlik kıskacında kadın emeği gerçeğini açığa çıkarıyor” dedi.

DİSK-AR raporunda, çalışma hayatının her aşamasında cinsiyetin ayrımcı tutumlarda belirleyici olduğunun gözlemlendiği belirtildi ve kadınların yüzde 14,1’inin etnik kökeni/dini/mezhebi ve inancıyla ilgili konularda, yüzde 13,8’inin ise siyasi görüş ve düşüncelerinden dolayı çalışma hayatında ayrımcılığa uğradığı ifade edildi. Ayrımcılık konusunda raporda yer verilen diğer veriler ise şu şekilde:

ÜCRETLER VE SENDİKALILIK DAHA AZ

“Kadınların yüzde 23’,2’si işe alımda ayrımcılığa uğramaktadır. Aynı iş için ücret ve kazançlarda ayrımcılığa uğrayan kadınların oranın 12,6’dır. Terfi ve atamalarda ayrımcılık yaşadığını düşünenlerin oranı yüzde 11,4’tür. İşçilerin yüzde 9’u şirket içi eğitimlerde kadınlara yönelik ayrımcılık yaşandığı görüşündedir. Kadın işçilerin yüzde 86’sı işyerlerinde çocuk bakım desteğinin olmadığını söylüyor.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kayıtlı işçileri esas alan verilerine işaret edilen DİSK-AR raporu, kadınların sendikalaşma oranının yüzde 8 olduğuna ve erkeklerde ise yüzde 14 kaydedildiğine dikkat çekerek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sendika üyeliği alanında da devam ettiğini vurguladı. 2017 yılı için uygulanan bin 400 liralık asgari ücretten az ücret aldıklarını belirten kadınların oranının da erkeklerden yüksek olduğu belirtildi. Kadınların yüzde 21,9’u bin 400 liradan az ücret aldıklarını ifade ederken, aynı ücret seviyesinde ücret alan erkeklerin oranı ise yüzde 13,3 olarak kaydedildi.