Kanser hastalarına ödetilen binlerce liralık fark için CHP harekete geçti

Kanser hastalarına ödetilen binlerce liralık fark için CHP harekete geçti

Kanser hastaları ve ömür boyu cihaz kullanmak zorunda olan hastalardan alınan ücret farkını TBMM gündemine taşıyan CHP milletvekili Erdin Bircan, "Zorunlu tıbbi cihaz kullanan hastalardan neden fark alınıyor" diye sordu.

Kanser hastalarının alması zorunlu tıbbi malzemelere ilişkin sorunları büyüyor. CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, kanser hastaları ve ömür boyu cihaz kullanmak zorunda olan hastalardan alınan ücret farkını TBMM gündemine taşıdı.

Evrensel gazetesinin haberine göre Bircan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ya konu hakkında soru önergesi vererek "Zorunlu tıbbi cihaz kullanan hastalardan neden fark alınıyor" diye sordu.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kanser tedavisini bitirip ömür boyu tıbbi cihaz kullanmak zorunda olan hastaların maliyetlerinin tamamını karşılamadığına dikkat çeken Bircan, astronomik farklarla hastaların mağdur edildiğinin altını çizdi.

KANSER HASTASINA YILDA 2844 TL FARK ÜCRETİ

Düşük ücretli maaş alan emeklilerin bir de fark ödemesine tepki gösteren Bircan, 21 yıl edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra kalın bağırsak kanserine yakalandığını ve malulen emekli olduğunu belirten Necip Yurdakul örneğini verdi.

''Yurdakul ömür boyu kullanmak zorunda olduğu kolostomi adaptörü ve kolostomi torbası için sağlık kurulu raporu çıkartmasına rağmen, fark ücreti olarak iki ayda bir 474 TL ödemek zorunda kalmaktadır. Bu tutar yıllık 2 bin 844 TL etmektedir" diyen CHP milletvekili, malulen emekli olan ve normalden de daha düşük emekli maaşı alan Yurdakul'un geçim sıkıntısına dikkat çekerek "SGK'nin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerekir" çağrısı yaptı.

'FARK ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDAYIM'

Yurdakul durumunu şöyle anlatmıştı: ''1999 yılında açık kalın bağırsak ameliyatı oldum. Ameliyat sonrasında kemoterapi ile geçen zorlu bir süreç yaşadım. Ameliyat sonrasında ömür boyu kullanmam gereken tıbbi aparatlar için Sağlık Kurulu Raporu çıkarttım. İki yılda bir raporu yeniliyorum. İki ayda bir de reçete yazdırarak, kolostomi adaptörü ve kolostomi torbası alıyorum. Açık ameliyat olduğum için bunlar olmadan yaşayamam. Bunlar için SGK’nin çıkardığı fatura 851 TL’dir. İki ayda bir eczaneden aldığım bu tıbbi aparatlar için fark ücreti olarak 474 TL ödemek zorundayım. Bu tutar yıllık 2 bin 844 TL ediyor.''

'DÜŞÜK MAAŞLA EŞİM VE KIZIMA BAKIYORUM'

'Malulen emekli olduğum için emekli maaşım düşük. Bakmakla yükümlü olduğum eşim ve işsiz bir kızım var. Hayat pahalılığı malum, iki ayda bir 474 TL ödeme yapmakta zorlanıyorum. Bu koşullar altında geçinemiyorum.''